Home Landelijke radio VARA stopt met uitzenden op 747 AM

VARA stopt met uitzenden op 747 AM

De VARA weigert met ingang van volgend jaar nog langer programma's te maken voor de slecht beluisterde publieke radiozender 747 AM. Daarmee komt het voortbestaan van het vroegere Radio 5 in gevaar.

Zendercoördinator Jan Westerhof vreest een trend. Hij moet ook de AVRO al missen, die om budgettaire redenen niet op 747 AM uitzendt. Het besluit van de VARA-directie betekent opheffing van bekende programma's als Ophef & Vertier (cultuur) en Punch (media). Medewerkers van deze programma's zullen volgens VARA-woordvoerder R. 't Sas worden ingezet bij programma's op andere zenders. Tot gisteravond beraadde de Ophef & Vertier-ploeg zich over de gedwongen overplaatsing.

De VARA stelt zich ten doel programma's voor een breed publiek te maken. Maar de alleen op de middengolf te ontvangen achtergrondenzender, die met ruim 25 miljoen euro overheidsgeld in stand wordt gehouden, heeft met gemiddeld slechts 13.000 luisteraars een marktaandeel van net 1 procent.

Begin januari drong de VARA er bij Westerhof op aan Ophef & Vertier naar de veel beter beluisterde FM-zender Radio 1 te verplaatsen. De zenderredactie wees dat verzoek af. 

Vorig artikelHerhaling tv-programma Jensen met Bart de Graaff
Volgend artikelVeronic voert actie voor Radio Veronica