Streekomroep ZuidWest is uitgeroepen tot Omroep van het Jaar 2022. Dat gebeurde gisteravond bij de jaarlijkse Lokale Media Awards, waar ook andere prijzen werden uitgereikt. Zo won streekomroep 1Twente (Enschede en Hengelo) twee prijzen, in de categorie video en de categorie innovatie.

ZuidWest neemt als beste lokale omroep van het jaar het stokje over van OPEN Rotterdam, die vorig jaar de uitverkiezing won. Streekomroep ZuidWest is actief in en rond Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht. Volgens de vakjury verdient ZuidWest de titel vanwege ‘uitstekende lokale journalistieke prestaties rondom maatschappelijke thema’s, en de grote stappen die de organisatie zet in haar ontwikkeling’.

Naast de verkiezing Omroep van het Jaar zijn awards toegekend in de categorieën nieuws & achtergronden, audio, video, innovatie en presentatietalent. De jury lette bij het aanwijzen van de winnaars naar eigen zeggen nadrukkelijk op journalistieke prestaties en de wijze waarop de inzenders verbinding in de lokale gemeenschap wisten te realiseren.

Professioneler geworden

“Mijn journalistieke hart ging weer kloppen toen wij bij de genomineerde omroepen langsgingen”, zegt Milouska Meulens, voorzitter van de vakjury. “De passie die ze hebben én houden, van directeur tot vrijwilligers, editor tot hoofdredactie. En dat ondanks de soms wel echt ingewikkelde omstandigheden. Wat ze tekortkomen aan middelen, compenseren ze meer dan genoeg met creativiteit en liefde voor het vak.”

Juryvoorzitter Rik van de Westelaken daarop: “Ook ik begon mijn journalistieke carrière bij een lokale publieke omroep. Het is opvallend hoeveel beter en professioneler de lokale omroepen tegenwoordig zijn.”

Dit zijn alle winnaars

Nieuws en achtergronden
‘Afrekenen met vier jaar gemeentepolitiek’ – Sleutelstad

Audio
‘Eerste hulp bij jezelf zijn’ – Omroep P&M

Video
‘De verzwegen wet’ – 1Twente

Innovatie
‘1Twente Senior’ – 1Twente

Presentatietalent
Tjerk van der Ende – SCHIE

Omroepvrijwilliger van het Jaar
Ellis Rijkers – Omroep Meierij

Foto: NLPO