Home Stations Radio Veronica Rob Stenders

Rob Stenders

Rob Stenders en Caroline Brouwer

Rob Stenders wordt op 18 april 1965 geboren in Tilburg onder de naam Rob Zieltjens. De dj begint zijn landelijke radiocarrière, na onder meer bij Fantasy FM in België te hebben gedraaid, in 1984 bij de VARA. In dat jaar neemt hij ook de achternaam van zijn moeder aan. Bij de VARA presenteert Rob onder meer de ‘Verrukkelijke 15’ op Radio 3. Zijn eerste uitzending is ‘Muziek in de Nacht’ op 4 december 1985.

Drie jaar later stapt de radiomaker over naar Veronica om daar het programma ‘D’Rob of d’r Onder’ te presenteren’. Ook vervangt hij Adam Curry in het vrijdagprogramma met Jeroen van Inkel, dat wordt omgedoopt tot ‘Stenders & Van Inkel’. In 1990 en 1991 presenteert hij op televisie het muziekprogramma ‘Countdown’.

Veronica

Op zoek naar meer vrijheid op de radio, stapt Rob eind 1991 over naar Power FM. De zender biedt echter niet wat hij verwacht en dus keert de radiomaker in 1992 terug bij Veronica. In afwachting van een plekje mag hij een nachtprogramma presenteren, genaamd ‘VroegRobstaan’.

Nadat een groot deel van de Veronica-crew overstapt naar het nieuwe Radio 538, krijgt Rob weer een vaste plek in de programmering van Veronica. Hier presenteert de dj ‘Goud van Oud’, ‘Oh, Wat Een Nacht’ en ‘Het Is Maar Spelletje’. Rob maakt vanaf 1993 samen met Fred Siebelink en Floortje Dessing ‘Shockradio’, waarin grenzen worden opgezocht. Vanwege het lastigvallen van bekende Nederlanders wordt het programma in september 1994 van zender gehaald. Het vervolg is het minder rebelse ‘Outlaw Radio’.

Radio Veronica gaat in 1995 commercieel, waarop Rob samen met Jan Hoogesteijn Kink FM opricht. Bij de zender is hij zowel programmaleider als presentator. Daarnaast is de dj kort te horen bij Hitradio Veronica en Jazz Radio.

Overstap naar Radio 3FM

Rob keert vervolgens in 1997 terug naar de VARA. Op het verjongde Radio 3, 3FM genaamd, wordt hij één van pijlers van het station. De dj presenteert bij het station samen met Fred Siebelink een middagprogramma en is ’s nachts te horen met de ‘Freakolypmics’.

Nadat Edwin Evers in 2000 overstapt naar Radio 538, mogen Rob en Fred de ochtendshow presenteren op 3FM: ‘Stenders Vroeg’. Ook gaat de radiomaker het ‘Popdossier’ presenteren op Radio 2. Nog datzelfde jaar wint Rob de ‘Zilveren Reissmicrofoon’.

Van 3FM naar Yorin FM

Rob stapt in juni 2004 over naar Yorin FM. Samen met Margreet van Gils en Henkjan Smits presenteert hij dagelijks ‘Stenders Vroeg Op’. Later maken ook Fred Siebelink, Erik Dikeb en Jeroen Kijk in de Vegte onderdeel uit van het team. Twee jaar later neemt SBS Broadcasting Yorin FM over van RTL Nederland. De gesprekken met de nieuwe zender Caz! lopen op niets uit; op 17 maart 2006 is Rob voor het laatst op Yorin FM te horen.

Na zijn vertrek bij Yorin FM begint Rob aan zijn eigen internetradiozender KX Radio. Hierop draaien hij en veel van zijn radiovrienden hun favoriete muziek. Rob heeft hier in eerste instantie alle tijd voor, want een vervolg op een landelijke radiocarrière blijft uit. Wel mag de dj in de zomer van 2006 drie maanden Claudia de Breij vervangen op 3FM, terwijl hij nog een contract heeft bij RTL Nederland. In 2007 begint Rob een televisiecarrière bij Tien. Hier presenteert hij een paar maanden de muzikale quiz ‘Stenders Latevermaak’.

Weer naar 3FM

Na meer dan twee jaar keert Rob in mei 2007 terug op 3FM. Hij volgt Claudia de Breij op die stopt met radiomaken. Rob maakt iedere maandag tot en met donderdag ‘Stenders Eetvermaak’ tussen 12:00 en 14:00 uur op 3FM.

Rob krijgt in september 2009 een programma op Radio 2. De dj is onderdeel van ‘The Best of 2Night’, samen met Edwin Diergaarde en Bert Haandrikman. In december van dat jaar is hij te horen in de Top 2000 van Radio 2. De dj volgt in januari 2010 Jeffrey Willems op als presentator van het AVRO-programma ‘Steenen Tijdperk’, waardoor Rob zowel op zaterdag als zondag te horen is op Radio 2.

In augustus 2010 stopt Robs dagelijkse programma ‘Stenders Eetvermaak’ op 3FM. De dj stapt over van de VARA naar PowNed en wordt daar hoofd radio. Door de overstap stoppen zijn programma’s op Radio 2. Hij blijft wel te horen op 3FM: iedere vrijdagmiddag en -avond presenteert hij respectievelijk ‘RobRadio’ en ‘Stenders Latevermaak’.

Terug bij Radio 2, weg bij 3FM

Naast zijn programma’s op 3FM presenteert Rob vanaf januari 2015 iedere zaterdagmiddag tussen 14:00 en 16:00 uur ‘Rob Standards’ op Radio 2. De radiomaker maakt op vrijdag 31 juli 2015 zijn laatste uitzending op 3FM. Hij stopt bij POWNED en stapt over naar AVROTROS. Voor die omroep blijft hij ‘Rob Standards’ (later: ‘Stenders Platenbonanza’) presenteren op Radio 2 en krijgt hij er op vrijdagavond tussen 23:00 en 02:00 uur het programma ‘One Night Stenders’ bij.

Rob is per 2016 elke werkdag tussen 14:00 en 16:00 uur te horen op Radio 2 met ‘Stenders Platenbonanza’. De dj neemt het tijdslot over van Jan Willem Roodbeen, die naar de avond verhuist. Rob stopt met zijn programma op zaterdag.

Overstap naar BNNVARA

In de zomer van 2017 maakt Rob de overstap van AVROTROS naar BNNVARA. Die overstap kost hem zijn programma: de radiomaker moet het veld ruimen en wordt opgevolgd door Annemieke Schollaardt. Robs vertrek brengt dermate veel teweeg, dat de NPO hem in januari 2018 zijn programma teruggeeft. Tot woede van AVROTROS, de omroep van Annemieke Schollaardt. Een rechtszaak is het gevolg. De rechter stelt de NPO uiteindelijk in het ongelijk.

Rob is in de zomer van 2018 in gesprek met Talpa Radio. De onderhandelingen voor de vacature als zendermanager van Radio Veronica zijn naar verluidt nagenoeg rond, als Rob toch besluit om bij Radio 2 te blijven.

Switch naar Radio Veronica

Rob maakt in februari 2021 bekend over te stappen naar Radio Veronica, waar hij zowel zendermanager als programmamaker wordt. Al diezelfde week is Rob voor het laatst te horen op Radio 2. Vanaf 28 juni maakt de dj zijn dagelijkse programma op Radio Veronica.

In september 2023 stopt Rob per direct als zendermanager van Radio Veronica, volgens het station vanwege gezondheidsproblemen.

Foto: Radio Veronica | Ben Houdijk