Home Stations NPO Radio 2 Rob Stenders

Rob Stenders

Rob Stenders

Rob Stenders wordt op 18 april 1965 geboren in Tilburg onder de naam Rob Zieltjens. De dj begint zijn landelijke radiocarrière, na onder meer bij Fantasy FM in België te hebben gedraaid, in 1984 bij de VARA. In dat jaar neemt hij ook de achternaam van zijn moeder aan. Bij de VARA presenteert Stenders onder meer de ‘Verrukkelijke 15’ op Radio 3. Zijn eerste uitzending is ‘Muziek in de Nacht’ op 4 december 1985.

Drie jaar later stapt Stenders over naar Veronica om daar het programma ‘D’Rob of d’r Onder’ te presenteren’. Ook vervangt hij Adam Curry in het vrijdagprogramma met Jeroen van Inkel, dat wordt omgedoopt tot ‘Stenders & Van Inkel’. In 1990 en 1991 presenteert hij op televisie het muziekprogramma ‘Countdown’.

Op zoek naar meer vrijheid op de radio, stapt Stenders eind 1991 over naar Power FM. De zender biedt echter niet wat Stenders verwacht en dus keert de radiomaker in 1992 terug bij Veronica. In afwachting van een plekje mag hij een nachtprogramma presenteren, genaamd ‘Vroegrobstaan’.

Nadat een groot deel van de Veronica-crew overstapt naar het nieuwe Radio 538, krijgt Stenders weer een vaste plek in de programmering van Veronica. Hier presenteert de dj ‘Goud van Oud’, ‘Oh, Wat Een Nacht’ en ‘Het Is Maar Spelletje’. Stenders maakt vanaf 1993 samen met Fred Siebelink en Floortje Dessing ‘Shockradio’, waarin grenzen worden opgezocht. Vanwege het lastigvallen van bekende Nederlanders wordt het programma in september 1994 van zender gehaald. Het vervolg is het minder rebelse ‘Outlaw Radio’.

Radio Veronica gaat in 1995 commercieel, waarop Stenders samen met Jan Hoogesteijn Kink FM opricht. Bij de zender is hij zowel programmaleider als presentator. Daarnaast is de dj kort te horen bij Hitradio Veronica en Jazz Radio.

Overstap naar Radio 3FM

Stenders keert vervolgens in 1997 terug naar de VARA. Op het verjongde Radio 3, 3FM genaamd, wordt hij één van pijlers van het station. De dj presenteert bij het station samen met Fred Siebelink een middagprogramma en is ’s nachts te horen met de ‘Freakolypmics’.

Nadat Edwin Evers in 2000 overstapt naar Radio 538, mogen Stenders en Siebelink de ochtendshow presenteren op 3FM: ‘Stenders Vroeg’. Ook gaat Stenders het ‘Popdossier’ presenteren op Radio 2. Nog datzelfde jaar gaat de radiomaker naar huis met de ‘Zilveren Reissmicrofoon’.

Van 3FM naar Yorin FM

Stenders stapt in juni 2004 over naar Yorin FM. Samen met Margreet van Gils en Henkjan Smits presenteert hij dagelijks ‘Stenders Vroeg Op’. Later maken ook Fred Siebelink, Erik Dikeb en Jeroen Kijk in de Vegte onderdeel uit van het team. Twee jaar later neemt SBS Broadcasting Yorin FM over van RTL Nederland. De gesprekken met de nieuwe zender Caz! lopen op niets uit en op 17 maart 2006 is Stenders voor het laatst op Yorin FM te horen.

Na zijn vertrek bij Yorin FM begint Stenders aan zijn eigen internetradiozender KX Radio. Hierop draaien hij en veel van zijn radiovrienden hun favoriete muziek. Stenders heeft hier in eerste instantie alle tijd voor, want een vervolg op een landelijke radiocarrière blijft uit. Wel mag Stenders in de zomer van 2006 drie maanden Claudia de Breij vervangen op 3FM, terwijl hij nog een contract heeft bij RTL Nederland. In 2007 begint Stenders een televisiecarrière bij Tien. Hier presenteert hij een paar maanden de muzikale quiz ‘Stenders Latevermaak’.

Weer naar 3FM

Na meer dan twee jaar keert Stenders in mei 2007 terug op 3FM. Hij volgt Claudia de Breij op die stopt met radiomaken. Stenders maakt iedere maandag tot en met donderdag van 12:00 tot 14:00 uur ‘Stenders Eetvermaak’ op 3FM.

Stenders krijgt in september 2009 een programma op Radio 2. De dj is onderdeel van ‘The Best of 2Night’, samen met Edwin Diergaarde en Bert Haandrikman. In december van dat jaar is hij te horen in de Top 2000 van Radio 2. De dj volgt in januari 2010 Jeffrey Willems op als presentator van het AVRO-programma ‘Steenen Tijdperk’, waardoor Stenders zowel op zaterdag als zondag te horen is op Radio 2.

In augustus 2010 stopt Stenders’ dagelijkse programma ‘Stenders Eetvermaak’. De dj stapt over van de VARA naar PowNed en wordt daar hoofd radio. Door de overstap stoppen zijn programma’s op Radio 2. De dj blijft wel te horen op 3FM: iedere vrijdagmiddag en -avond presenteert hij respectievelijk ‘RobRadio’ en ‘Stenders Latevermaak’.

Terug bij Radio 2, weg bij 3FM

Naast zijn programma’s op 3FM presenteert Stenders vanaf januari 2015 iedere zaterdagmiddag tussen 14:00 en 16:00 uur ‘Rob Standards’ op Radio 2. Stenders maakt op vrijdag 31 juli 2015 zijn laatste uitzending op 3FM. De dj stopt bij POWNED en stapt over naar AVROTROS. Voor die omroep blijft hij ‘Rob Standards’ (later: ‘Stenders Platenbonanza’) presenteren op Radio 2 en krijgt hij er op vrijdagavond tussen 23:00 en 02:00 uur het programma ‘One Night Stenders’ bij.

Stenders is vanaf januari 2016 iedere werkdag tussen 14:00 en 16:00 uur te horen op Radio 2 met ‘Stenders Platenbonanza’. De dj neemt het tijdslot over van Jan Willem Roodbeen, die naar de avond verhuist. Stenders stopt eind december met zijn zaterdagmiddagprogramma.

Overstap naar BNNVARA

In de zomer van 2017 maakt Stenders de overstap van AVROTROS naar BNNVARA. Die overstap kost hem echter zijn programma: Stenders moet het veld ruimen en wordt opgevolgd door Annemieke Schollaardt. Stenders’ vertrek brengt dermate veel teweeg, dat de NPO hem in januari 2018 zijn programma teruggeeft. Alleen de vrijdageditie niet: die presenteert Schollaardt.

Rob is in de zomer van 2018 in gesprek met Talpa Radio. De onderhandelingen voor de vacature als zendermanager van Radio Veronica zijn naar verluidt nagenoeg rond, als Rob toch besluit om bij Radio 2 te blijven.

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2