Home Landelijke radio SP eist verbetering ontvangst publieke radiozenders in debat

SP eist verbetering ontvangst publieke radiozenders in debat

De SP wil dat er wat gedaan wordt aan de ontvangst van de publieke radiozenders in sommige gebieden. Er zijn sinds de verdeling van frequenties in 2003 nog steeds een paar honderdduizend mensen die problemen hebben met de ontvangst”, zei Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP op Radio 1. “Staatssecretaris Heemskerk (economische zaken) weigert daadkrachtig op te treden, terwijl hij zelf in 2003 als kamerlid zelf ook vroeg om er wat aan te doen.”

Het probleem zit hem in sommige grote steden zoals Eindhoven, Utrecht en Rotterdam. “Die zijn van de commerciële zenders en ze belemmeren de ontvangst van de publieke omroep”, zegt Van Dijk. “Daarnaast zijn er ook problemen in West-Friesland, dus Alkmaar en Haarlem. Het signaal is daar te zwak.” Eerder dit jaar tekenden duizenden lezers van regionale kranten in Noord- en Zuid-Holland een petitie om de ontvangst van Radio 1 en 2, 3FM en Radio 4 te verbeteren.

“Heemskerk weigert met zijn vuist op tafel te staan. Hij zou de commerciële zenders moeten dwingen met hun zendmasten buiten de stad te gaan staan”, vindt de SP. Hij benadrukt dat de commerciële zenders echt niet weg hoeven.

In antwoord op vragen van SP-Kamerleden Gesthuizen en Van Dijk schreef de staatssecretaris eerder dat hij pas bij de herverdeling van de frequenties voor de commerciële zenders in 2011 iets aan de slechte ontvangst kan doen. De SP vindt dat te laat.

Vandaag is er een debat in de Tweede Kamer over het onderwerp.

Vorig artikelMariah Carey op 1 in kerstlijst Sky Radio
Volgend artikelResecenten uit schrijvende pers volgen Martin Ros op