Home Landelijke radio Sky Radio verliest Deense rechtszaak

Sky Radio verliest Deense rechtszaak

Sky Radio heeft een belangrijke rechtszaak in Denemarken verloren. Het moet nu 210 miljoen Deense kronen (25 miljoen euro) betalen aan de Deense overheid wegens contractbreuk.

Sky Radio Denemarken, onderdeel van het Nederlandse Sky Radio, kreeg in 2003 een uitzendvergunning in Denemarken. Maar lang werd er niet uitgezonden, want in november 2005 werd de stekker eruit getrokken omdat er teveel verliezen werden geleden.

Het frequentiepakket kostte jaarlijks zo’n zeven miljoen euro. Sky Radio weigerde echter het restantbedrag voor de consessie van acht jaar te betalen omdat het vond dat de dekking van het FM-pakket te laag was. Er zou 78 procent beloofd zijn en volgens Sky Radio werd maar 63 procent dekking gehaald.

Volgens de rechter had Sky radio als professioneel radiobedrijf voor de veiling van de FM-pakketten zelf moeten uitzoeken wat de dekking was. En volgens de rechter had het radiostation die mogelijkheid ook.

Sky Radio eist juist geld van de overheid omdat het vind dat die in gebreke was gebleven. De rechter stelde echter de overheid in het gelijk. Sky Radio moet nu de 210 miljoen kronen betalen, in plaats van de 324 miljoen kronen die het eigenlijk nog had moeten betalen voor het frequentiepakket. Volgens de rechter is het te betalen bedrag redelijk omdat Sky Radio het frequentiepakket in 2005 heeft verkocht aan de Deense zender TV2 en daar dus winst aan heeft behaald.

Sky Radio is in beroep gegaan tegen de uitspraak.