Home Landelijke radio Scheldemond FM wil geld zien van gemeente

Scheldemond FM wil geld zien van gemeente

De West-Zeeuws- Vlaamse Omroepstichting wil dat de gemeente Sluis zo snel mogelijk een beloofde subsidie van 6000 euro op haar rekening bijschrijft. Dat bedrag zou worden overgemaakt als er voor het einde van 2006 geen deugdelijk plan voor Zeeuws-Vlaamse televisieuitzendingen zou zijn ontwikkeld. Sluis krijgt jaarlijks 15.600 euro (één euro per huishouden) rijksgeld voor het draaiende houden van lokale omroepen. Dat geld is echter niet geoormerkt. Zo gaf Sluis Scheldemond FM tot dit jaar niet jaarlijks het volledige bedrag, maar hield zij het op 0,64 eurocent per huishouden.

In 2005 bepaalde de gemeenteraad dat dit voor de komende jaren genoeg was. Het resterende geld, zo’n 6000 euro, werd apart gehouden voor een onderzoek naar de versterking van de Zeeuws-Vlaamse televisieprogrammering. “Dit project, in samenwerking met de Oost-Vlaamse zender AVS, is door het uitblijven van Europese subsidie nooit van de grond gekomen”, aldus voorzitter P. Keijmel van de West-Zeeuws-Vlaamse Omroepstichting.

Toen hij Sluis in februari vroeg om haar belofte na te komen, kreeg hij te horen dat er eerst een vergadering van de Raad van de Kabeltelevisie moest worden afgewacht. Inmiddels krijgt Scheldemond, dat sinds eind vorig jaar ook een kabelkrant verzorgt, 15.981 euro subsidie, op voorwaarde dat het goede televisieprogramma’s mogelijk maakt. “Die voorwaarde stond niet in het raadsbesluit. Uit een gesprek met (voormalig) wethouder Leen Wille bleek begin vorige maand dat de Zeeuws-Vlaamse gemeentes voornemens zijn om zendtijd te huren bij AVS, op voorwaarde dat de lokale omroep zijn tv-kanaal weer zou vrijmaken voor AVS-uitzendingen. Dat is volgens ons in strijd met de Mediawet, dus hebben we dit voorgelegd aan het Commissariaat van de Media”, aldus Keijmel.

Hoofd zendtijd- en kabelzaken D. Oudenaarden van het commissariaat stelt dat Sluis verkeerd heeft gehandeld. Overigens zijn de Zeeuws-Vlaamse gemeenten en lokale omroepen in Terneuzen, Sluis en Hulst nog met elkaar in gesprek over de invulling van de ZVT. Initiatiefnemer Frans Lievens meldt dat er donderdag weer wordt overlegd. [PZC]