Home Landelijke radio Roulette FM tekent bezwaar aan tegen frequentie FunX

Roulette FM tekent bezwaar aan tegen frequentie FunX

Roulette FM, de lokale omroep van De Bilt, heeft in een brief aan Minister Brinkhorst laten weten dat zij bezwaar aantekent tegen een eventuele toewijzing van de etherfrequentie 99,3 FM aan de lokale zender FunX in Utrecht. Een toekenning van de frequentie, welke op dit moment is gereserveerd als evenementenfrequentie, zou regelrecht indruisen tegen zowel uitspraken van de Minister zelf als uitspraken die door het Agentschap Telecom zijn gedaan.

Als FunX de frequentie toch krijgt, dan zal Roulette FM gebruik maken van haar voorkeursrecht als publieke omroep om de frequentie FM 99,3 in de regio Utrecht zelf te claimen. Op deze manier kunnen jarenlange dekkingsproblemen bij Roulette FM in De Bilt en collega omroepen in Weesp en Vianen opgelost worden.

FunX Utrecht is op dit moment met goedkeuring van het Agentschap Telecom aan het testen op de frequentie FM 99,3. De zender zegt dat haar huidige frequentie FM 96,1 in Utrecht storing geeft op dezelfde frequentie waarop FunX Amsterdam uitzendt.

De Minister zelf heeft in antwoord op Kamervragen gezegd dat het toekennen van frequentieruimte aan FunX niet mogelijk is omdat hierover reeds toezeggingen zijn gedaan richting andere, publieke en commerciële partijen. Ook heeft het Agentschap Telecom op 20 januari 2006 tijdens de ‘Opstartsessie optimalisatie lokale omroepen’ aangegeven dat er geen frequenties meer worden uitgegeven tot de herindeling uitgevoerd is. Uitgave van frequenties beperkt immers de ruimte voor het oplossen van de dekkingsproblemen van lokale omroepen.

Roulette FM heeft de afgelopen jaren al diverse keren bij het Agentschap Telecom aangegeven een verzorgingstekort te hebben met de huidige frequentie 106.6 FM in de gemeente De Bilt. Dit wordt ondermeer veroorzaakt omdat zowel in de gemeenten Weesp als Vianen de frequentie FM 106.5 is uitgegeven aan de lokale omroepen.

Ondanks dat er meerdere malen mogelijke oplossingen werden aangedragen, waaronder het gebruik van de frequentie FM 99,3, kreeg de omroep uit De Bilt steeds een negatief antwoord van het Agentschap Telecom. “Het is dan ook een zeer vreemde gewaarwording dat een lokale omroep 5 kilometer verderop wèl toestemming krijgt om te testen op een andere frequentie”, aldus Harry Luiten van Roulette FM.

Volgens Roulette FM staan de problemen van FunX niet in verhouding tot de dekkingsproblemen waar zij zelf en de omroepen uit Weesp en Vianen al jarenlang mee kampen.