Home Landelijke radio Rechter: Digitenne heeft geen monopoliepositie

Rechter: Digitenne heeft geen monopoliepositie

Digitenne heeft de rechtzaak over haar mogelijke monopoliepositie gewonnen. De rechtzaak was aangespannen door Broadcast Newco Two. Het bedrijf uit Terneuzen ging in beroep tegen een eerdere uitspraak van telecomwaakhond Opta, die al meende dat de bundeling van krachten door de Digitenne-aandeelhouders niet de concurrentie op digitale doorgifte van radiosignalen frustreert.

Uit het vonnis van de rechtbank in Rotterdam blijkt dat de Zeeuwen wel een reëel punt hebben: er waren twee vergunningen voor digitale distributie van omroepsignalen door de ether, eentje voor de NOS voor de publieke omroep en eentje voor een commerciële partij. De beide vergunningen komen nu feitelijk onder één paraplu.

Het was Broadcast Newco Two niet zozeer om de tv-signalen te doen, maar om de circa 20 procent van de frequenties die voor digitale radio zijn bedoeld, aldus Webwereld. Broadcast Newco Two vindt dat de concurrentie wordt gefrustreerd nu twee partijen samen optrekken, die beide al krachtig zijn in infrastrctuur (KPN en Nozema), terwijl de laatste bovendien in staatshanden is. De rechtbank is het daar niet mee eens. Digitenne zal, schrijft de rechtbank, op de deelmarkt voor doorgifte van televisiesignalen in ieder geval sterke concurrentie ondervinden van de tv-kabel. (RadioFreak / Adformatie)