Home Landelijke radio Radiostations krijgen geen compensatie voor lage prijs kavel A7

Radiostations krijgen geen compensatie voor lage prijs kavel A7

Minister kamp wil radiostations niet compenseren voor de prijs die zij betaalden voor de FM-frequenties. Na de verkoop van Kavel A7 wilden veel stations een lagere prijs gaan betalen. Volgens minister Kamp valt het onder het ondernemersrisico. "Het is een keer afgelopen. Ik ga niets terugbetalen."

De Tweede Kamer wil dat de minister Sky Radio, Q-music, Radio 538 en Radio Veronica compenseert. De stations tellen jaarlijks elk circa 4 miljoen euro voor hun frequentie neer, terwijl nieuwkomer Radio 10 ruim 200 duizend euro per jaar betaalt.

Bij een Kamerdebat gisteren spraken alle fracties Kamp aan op de belofte van zijn voorganger Maxime Verhagen dat alle commerciële radiostations een 'gelijk speelveld' zouden krijgen. "Dat is er niet als het ene station twee ton betaalt voor hetzelfde goed als waarvoor de ander 4,5 miljoen neertelt", zei D66-Kamerlid Verhoeven. "De minister dwingt de radiostations tot een rechtsgang", stelde SP'er Gesthuizen. Ook PVV, VVD en PvdA vinden dat Kamp moet bewegen. 

"Dood- en doodzonde dat we nu gedwongen worden naar de rechter te stappen", zegt directeur Menno Koningsberger van Q-Music tegen de Volkskrant. Dat er een ongelijk speelveld is, merkt hij dagelijks. Bij het gevecht om dezelfde adverteerder kan de eigenaar van de goedkope frequentie veel lagere tarieven hanteren dan die van Q-music. "Zij hanteren bijna bodemprijzen", zegt Koningsberger. "Wij kunnen daar niet in mee door de opstelling van de minister."