Home Landelijke radio Radio 2 onderzoekt de Top 2000 op correctheid

Radio 2 onderzoekt de Top 2000 op correctheid


Radio 2 gaat onderzoeken of de Top 2000 wel klopt. Volgens het Parool staan bands als AC/DC, Muse en Pearl Jam veel lager in de lijst dan hun stemmenaantal lijkt te rechtvaardigen. De krant basseert zich op een interactieve kaart die eerder op de Top 2000-site te vinden was. Via die kaart was een groot deel van de uitgebrachte stemmen terug te zoeken. Wie op een woonplaats inzoomde, kon in die plaats de individuele lijstjes bekijken. Met een muisklik op een van de nummers is vervolgens het aantal stemmen per plaat te achterhalen.

"Bij de bovenste veertig platen lijkt er nog weinig aan de hand: die staan keurig op aantal stemmen gesorteerd", schrijft het Parool. "Verderop in de lijst is echter een aantal opvallende uitschieters te zien. Zo staat Thunderstruck van AC/DC slechts 882ste, terwijl de 2215 uitgebrachte stemmen een plaats bij de eerste vijftig rechtvaardigt. De Australische hardrockband komt er toch al bekaaid van af, want Highway to hell is zelfs helemaal niet in de lijst terug te vinden. Met 1473 stemmen op basis van de individuele lijstjes zou het nummer eigenlijk ruim binnen de eerste tweehonderd moeten staan."

Op de site stonden niet alle ingediende lijstjes, maar alleen die van mensen die daarvoor toestemming gaven. Dat geldt echter voor de meerderheid van de stemmers.

Radio 2 laat in een reactie weten de verschillen in de lijst te gaan onderzoeken. "Ze zijn inderdaad opvallend," zegt een woordvoerder. "Onze technici gaan kijken of het systeem achter de kaart klopt, of dat er bijvoorbeeld lijstjes van vorig jaar op terecht zijn gekomen." Hij weerspreekt dat de zender moedwillig de lijst bijschaaft. "We corrigeren alleen als blijkt dat een fanclub massaal een nummer omhoog stemt."

Dat er juist veel alternatieve rock in de eindlijst ontbreekt, kan hij niet verklaren. "Aan de andere kant: een nummer als Lullaby van The Cure of Yellow van Coldplay draaien we regelmatig. Waarom zouden we die dan weren?"

De Top 2000 start morgen om 12:00 uur.