Home Landelijke radio Populair Zeeuws programma stopt

Populair Zeeuws programma stopt

Na 11,5 jaar valt het doek voor een van de best beluisterde radioprogramma’s van Omroep Zeeland. ‘Uurtje Bert’-presentator Bert van Leerdam heeft dat tijdens de uitzending bekend gemaakt dat het na volgende week vrijdag is afgelopen. Dan heeft hij 2415 afleveringen gemaakt.

“Ik ben iemand die van verandering houd”, licht hij zijn besluit toe in de PZC. “Dan is ruim elf jaar toch erg lang. Ik ben op 1 januari 1996 met ‘Uurtje Bert’ begonnen en heb het programma eigenlijk altijd in mijn eentje gemaakt. Maar nu begint de inspiratie op te raken en loopt het aantal vragen van luisteraars door het toenemend gebruik van internet, sterk achteruit. De tijd is rijp om te stoppen.”

Het programma wordt dagelijks uitgezonden van elf tot twaalf uur en trekt 50.000 tot 60.000 luisteraars per keer. ‘Uurtje Bert’ draait om de vraag en aanbod van uiteenlopende zaken. Bijzondere pannenlappen, lepeltjes maar ook boeken en auto’s wisselen in het programma van eigenaar. “Tachtig procent van alle wensen kreeg ik vervuld. Mensen zeiden altijd: Bie Bert komt alles goed”.

Anderhalve maand geleden heeft hij voor zichzelf de knoop doorgehakt. Dat zijn besluit pas een week voor het einde bekend is gemaakt, komt omdat Van Leerdam moeite heeft met afscheid nemen. “Ik heb er al een hekel aan om iemand naar Schiphol te brengen”, zegt hij. “Laat staan dat het een hele maand om mijn afscheid zou draaien. Dan maar liever de korte pijn. Bovendien ben ik niet dood of zo. Ik blijf gewoon radiomaker bij Omroep Zeeland.”

Of hij na de zomerstop terugkomt met een nieuw, eigen programma, is nog niet bekend. “Eerst ga ik met vakantie. Even afstand nemen. En daarna zullen we waarschijnlijk een aantal brainstormsessies houden.”

Hoewel hij vierkant achter zijn besluit staat, houdt Van Leerdam er een dubbel gevoel aan over. “Aan de ene kant zeg ik: elke dag taart eten gaat ook vervelen. Maar aan de andere kant hou ik echt van de Zeeuwse bevolking. Ik weet dat luisteraars hun dagindeling laten afhangen van mijn programma. Ze zitten echt op mij te wachten. Dat maakt stoppen veel moeilijker.”

De laatste uitzending op 29 juni wordt een programma van drie uur. “Mensen kunnen die uitzending bijwonen”, zegt Bert. “Dan moeten ze een kaartje sturen. De mensen met de leukste of mooiste kaartjes, worden uitgenodigd.”

Vorig artikelOok Radio 538 en Kink FM via FMeXtra
Volgend artikelGeert Hofman in NOS-directie