Home Landelijke radio Opnieuw ontvangstproblemen voor commerciële zenders door falende satelliet

Opnieuw ontvangstproblemen voor commerciële zenders door falende satelliet

Er zijn opnieuw problemen met de ontvangst van verschillende commerciële radiozenders door een op hol geslagen satelliet. In januari 2010 gebeurde dat ook al. Toen raakte satellietoperator Eutelsat de controle over de Eutelsat W2 satelliet kwijt. Op de satellietpositie 16 graden oost verzorgt het Hilversumse bedrijf Castor de aanvoer van het audiosignaal naar de FM-zenders van verschillende commerciële zenders. Na uitvallen van de Eutelsat W2, werd de satelliet onbruikbaar en vervangen door enkele oudere satellieten.

Maar een van die oudere satellieten werd vanochtend even na zeven uur getroffen door een storing. Doordat deze SESAT-1 satelliet wegviel, hadden Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio, BNR Nieuwsradio, Arrow Classic Rock, Slam!FM en Arrow Jazz FM last van ontvangstproblemen. Ivo Veldkamp, directeur van Castor, heeft tegen TotaalTV gezegd dat de storing zich nu minder ernstig dan in 2010 laat aanzien. Toen was Eutelsat de controle over de gehele satelliet kwijt. Eutelsat liet vandaag aan Castor weten dat men in het geval van de SESAT-1 satelliet nog volledige controle heeft. Eutelsat kan echter op dit moment nog niet aangeven of en zo ja wanneer de SESAT-1 satelliet weer operationeel gaat worden.

Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio, BNR Nieuwsradio, Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM zijn inmiddels weer storingsvrij door een alternatieve route via het Hilversumse Mediagateway en CanalDigitaal. Castor voert de getroffen radiozenders naar de Mediagateway aan. Via de Mediagateway gaat het signaal naar CanalDigitaal die op haar beurt het signaal weer via de ASTRA1-satelliet verder gaat verspreiden.

Alleen Slam!FM is nog niet storingsvrij. Dit komt omdat het radiostation geen onderdeel van het radioaanbod van CanalDigitaal is. Mocht de storing zich voor langere tijd gaan voortzetten, dan is de kans groot dat Slam!FM bij CanalDigitaal wordt toegevoegd. Dat gebeurde bij de grote storing op 27 januari 2010 ook.