Home Landelijke radio Ontvangstproblemen West-Friesland nog niet opgelost

Ontvangstproblemen West-Friesland nog niet opgelost

De ontvangst van de publieke radiozenders in het Noord-Hollandse West-Friesland is nog steeds slecht. Er was vanuit Hilversum toegezegd dat de ontvangstproblemen via de ether voor de zomer opgelost zouden zijn, maar dat blijkt niet het geval. Het Hoornse oud-raadslid E. Wagemaker baalt van de situatie.

De PvdA’er kaartte in 2005 het probleem van de slechte radio-ontvangst in West-Friesland aan. Hij verzamelde veel klachten van luisteraars. Die werden doorgespeeld naar aan PvdA-kamerlid M. van Dam, die Kamervragen stelde. De Publieke Omroep en Nozema hebben in januari nog veldonderzoek gedaan om aan te tonen hoe slecht het is gesteld met de ontvangstkwaliteit in deze regio.

Dat onderzoek heeft de doorslag gegeven. Want na een halve oplossing (fluisterzenders) kwam het ministerie kort daarna met een oplossing die voor de Publieke Omroep acceptabel was: twee sterke steunzenders voor Radio 1 en 3FM. Voor Radio 2 wordt op een andere manier het vermogen opgeschroefd. Voor de zomer zou het in orde zijn.

Maar dat is het dus nog niet. “Ik word er in de stad op aangesproken”, zegt Wagemaker. “Ik vind het uitermate teleurstellend. Als je iets niet kan waarmaken, moet je het niet beloven. Dit draagt alleen maar toe bij aan het vooroordeel dat politici niet te vertrouwen zijn.” Hans Bakhuizen van Publieke Omroep vindt het ook jammer dat de radio-ontvangst in West-Friesland niet is verbeterd. Hij kwam eerder dit jaar met de te optimistische voorspelling dat de situatie voor de zomer verbeterd zou zijn. “Dat is het jammer genoeg nog niet”, erkent Bakhuizen. “Wij hebben de spullen voor de zenders wel besteld, maar we wachten nog op de levering van een paar onderdelen. Daarvoor zijn wij weer afhankelijk van Nozema. Ik vind het vervelend, maar ik verwacht dat het nu echt niet meer lang duurt. Een paar weken.” [ND]