Home Landelijke radio Omrop Fryslân eist bij rechter betere ontvangst

Omrop Fryslân eist bij rechter betere ontvangst

Omrop Fryslân eist via de rechter een betere radio-ontvangst. Deze is sinds de nieuwe frequentieverdeling van vorig jaar december verslechterd. Directeur/hoofdredacteur P. Gaanderse heeft dat maandag gezegd.

De Friese regionale omroep zond haar signaal altijd via een zendmast in Jirnsum uit. Sinds december 2002 gebeurt dat via de zendmast in het Drentse Smilde. Omrop Fryslân eist dat zij het radiosignaal weer via Jirnsum kan uitzenden.

Vooral op de Waddeneilanden en in Noordwest-Friesland is de kwaliteit drastisch verslechterd. Ongeveer 40 procent van de Friese bevolking heeft nu geen tot slechte ontvangst.

Eerder spande de omroep een kort geding aan om dezelfde reden. Dat is toen geschorst omdat de partijen, de omroep en het Agentschap Telecom, er onderling wilden uitkomen. Gaanderse stelt dat de oplossingen die het Agentschap aandraagt, lapmiddelen zijn. Een van die oplossingen is de plaatsing van steunzenders tussen Smilde en Friesland. Gaanderse spant of een kort geding aan tegen het Agentschap Telecom of hij stapt naar de bestuursrechter in Rotterdam.

Het Agentschap wil dat Omrop Fryslân via Smilde uitzendt, omdat anders zenders in Duitsland worden gestoord. Vanuit Smilde wordt gericht richting Friesland gezonden, terwijl de zendmast in Jirnsum het signaal rondom verspreidt.

Sinds de overgang van Jirnsum naar Smilde is het aantal luisteraars naar de Friese omroep gedaald. In juli en augustus 2002 luisterde 37,8 procent van de Friezen naar de regionale radio. In dezelfde periode dit jaar daalde het aantal luisteraars naar 32,8. ,,Het oorzakelijke verband is niet te bewijzen. Maar wij denken dat het door de overgang naar Smilde komt”, aldus Gaanderse.[ANP/RadioFreak]