Home Landelijke radio Omroeprel nadert climax in Deventer

Omroeprel nadert climax in Deventer

De Stichting Lokale Omroep Deventer (SLOD) haalt de lokale radiozender Deventer FM uit de lucht als ze niet voor zaterdag zijn commerciële status opgeeft. Deze eis stelt de SLOD. De overkoepelende stichting eist verder dat het radioprogramma van Deventer FM niet meer achter de commerciële kabelkrant Salland Net te horen is.

Met de brief zet de SLOD de verhoudingen tussen deze stichting en Deventer FM op scherp. Komt Deventer FM niet aan de eisen tegemoet dan geeft de SLOD kabelexploitant Essent opdracht Deventer FM niet langer op de kabel toe te laten. In het verlengde daarvan mag Deventer FM de uitzendingen niet langer via de ether voortzetten. Ook eist de SLOD de apparatuur van Deventer FM op, die in de loop van 2004 met behulp van subsidie van de SLOD voor een bedrag van ongeveer 35.000 euro is gekocht.

SLOD is in Deventer de zendgemachtigde voor lokale publieke radio en televisie. Zij geeft naast Deventer FM ook opdracht aan Deventer Televisie om programma’s te maken. De SLOD heeft de pittige eisen aan Deventer FM gesteld omdat de voorzitter van Deventer FM, Marcel Schaufeli, onlangs de commerciële kabelkrant Nieuws TV overnam. Hem wordt belangenverstrengeling verweten.

Omdat Deventer FM bij het Commissariaat voor de Media te boek staat als een commerciële zender is het runnen van een eveneens commerciële kabelkrant door Schaufeli toegestaan, heeft het commissariaat aangegeven. Volgens de SLOD kan het echter niet zo zijn dat de voorzitter van Deventer FM met een nieuwe commerciële kabelkrant de concurrentie aangaat met de kabelkrant van Deventer Televisie, wat ook onder de SLOD valt. “Wij achten dat strijdig met ons belang,” aldus de SLOD-brief.

Het bestuur van Deventer FM is ontstemd over de brief die ze gisteren ontving. “Wij geven onze commerciële status zeker niet zonder meer op,” aldus een strijdbaar bestuurslid Jacob Hut. (Stentor)