Home Landelijke radio Nieuwe lokale zender van Apeldoorn moet naam wijzigen

Nieuwe lokale zender van Apeldoorn moet naam wijzigen

De nieuwe lokale omroep in Apeldoorn moet zijn naam nog voor de eerste uitzending aanpassen. Terwijl diverse promo’s al klaarliggen voor ‘Sprengenstad Radio’ en ‘De Zonnegolf’, worden die namen onder druk van de gemeente bijgesteld tot Radio Apeldoorn. De nieuwe lokale omroep neemt de plek in van Omroep Apeldoorn, dat failliet ging.

Meerdere partijen waren geïnteresseerd in de plaatselijke zendmachtiging. Uiteindelijk kreeg een combinatie van TV Gelderland en ziekenomroep De Zonnegolf (radio) de voorkeur. Onder de naam TV Apeldoorn zou de Gelderse regionale omroep lokale televisie maken. Radioprogramma’s zouden zowel door ‘Sprengenstad Radio’ als De Zonnegolf worden uitgezonden.

Dat is na eisen van de gemeente nu van de baan, zegt voorzitter Jos Arends van het overkoepelende RTV Apeldoorn, dat de zendmachtiging van het Commissariaat voor de Media kreeg toegewezen. De televisieplannen worden ongewijzigd doorgevoerd, maar de namen Sprengenstad Radio en De Zonnegolf gaan in de prullenbak. Alle radioprogramma’s zullen worden uitgezonden onder de noemer Radio Apeldoorn.

De gemeente is subsidieverstrekker. ‘Wie betaalt bepaalt’, constateert Arends. ‘De gemeente vindt dat herkenbaar moet zijn dat TV Apeldoorn en Radio Apeldoorn één zijn’, aldus Arends.

Maandagavond besloot RTV Apeldoorn om aan die wens gehoor te geven. Dat betekende dat de medewerkers over oud zeer heen moesten stappen. Tussen De Zonnegolf en Omroep Apeldoorn bestonden in de laatste jaren van de lokale omroep namelijk diverse spanningen. ‘De contacten waren niet zo prettig. De Zonnegolf was afhankelijk van de zendmachtiging van Omroep Apeldoorn, was als het ware “te gast op de zender“,’ zegt Arends. “Van dat gastheerschap werd soms verkeerd gebruik gemaakt. Dat bijvoorbeeld de uitzending van een kerstdienst van De Zonnegolf werd gecanceld omdat er een voetbalwedstrijd was, werd niet gewaardeerd.” Nu is besloten om de oude gevoeligheden te vergeten, heeft RTV Apeldoorn wel vrede met de nieuwe naam, zegt Arends. “Het wordt zo wel herkenbaarder.” [Stentor]