Home Landelijke radio Model zorgt voor onduidelijkheid over Radio Decibel

Model zorgt voor onduidelijkheid over Radio Decibel

Model Sabine Leijten overweegt een rechtszaak omdat ze nog niks heeft gekregen voor haar afbeelding op billboards van Radio Decibel. Het radiostation weigert haar een vergoeding te geven voor het gebruik van de foto’s, beweert Leijten. Verbolgen nam ze een advocaat in de arm, en overweegt ze via een rechtszaak alsnog een vergoeding binnen te slepen.

"In eerste instantie was er helemaal geen sprake van dat ik model zou staan voor een landelijke reclamecampagne", zegt Leijten. "De vorige eigenaar (en huidig directeur) Bas Emons kende ik al jaren, en hij vroeg me een fotoshoot te doen voor de lancering van het station. Dat was in december 2007." Zelf had Leijten wel oren naar een fotoshoot, want de fotograaf die het zou doen werkt ook voor Playboy. "Het is de neef van de vader van Emons. Die maakt foto’s voor Playboy en daar wil ik graag een keertje in staan. Dus ik dacht: dat is een mooie ingang."

Over een vergoeding werd geen afspraak gemaakt. "Emons had zoiets van ‘dat regelen we later wel’", aldus Leijten. Emons daarover: "Ik ben niet achterstallig geweest in het betalen van Sabine en de reportage zelf. Ik had alleen spijtig genoeg geen invloed gedurende mijn noodzakelijke ziekteverlof." Dat ziekteverlof was in februari van dit jaar.

De foto’s werden gemaakt, en Emons gebruikte ze verder niet, volgens Leijten. Dat kwam later, toen Emons Radio Decibel verkocht aan Pierre Karsten, van Boomerang Unlimited, aldus Leijten. "Ik sprak Karsten tijdens een feestje en vertelde hem toen in vertrouwen dat Emons mij nog nooit voor die fotoshoot betaald had. Dat had ik nóóit moeten doen, want Karsten blijkt helemaal niet te vertrouwen te zijn. En op een dag dit voorjaar, na de overname van Decibel door Karsten, zag ik opeens overal mijn gezicht op Decibel-posters."

Volgens Leijten trekt Karsten zich niets aan van haar claim. "Mijn advocaat heeft Decibel enige tijd geleden gevraagd om te stoppen met het ophangen van posters. Dat gebeurde via aangetekende brieven. Ik heb daar nooit een reactie op gehad, en bovendien trokken ze zich er niets van aan. Sterker nog, ik hang nu op enorme billboards langs de snelweg A4!"
Volgens Z24 is er onduidelijkheid over wie nu eigenaar is van het radiostation. Decibel-directeur Bas Emons verklaart dat er een principe-afspraak was dat Boomerang in februari van dit jaar de radiozender zou kopen. De overname is wat hem betreft echter nooit doorgegaan, omdat Pierre Karsten weigerde de afgesproken som over te maken.
Karsten op zijn beurt zegt dat er nooit sprake is geweest van een overname van Radio Decibel. "Wij zijn níet de eigenaar van Decibel." Emons’ verklaring verwijst hij naar het rijk der fabelen. "Emons is een fantast. Kijk maar in het register van de Kamer van Koophandel", zegt Karsten. Opmerkelijk genoeg, gezien Karstens ontkenning, staan de twee Radio Decibel-BV’s ingeschreven op hetzelfde adres als meerdere Boomerang-BV’s.
Daarnaast kent Radio Decibel Formats BV volgens de Kamer van Koophandel twee bestuurders: Boomerang Holding BV en Newhold BV. Beide BV’s staan ingeschreven op de Wilgenweg 14B, waar toevallig ook het hoofdkantoor van Boomerang zich bevindt. Het bij de inschrijving van Newhold BV genoemde e-mailadres is van een Boomerang-medewerker, en de bestuurder van Newhold is Boomerang Holding.
Volgens de Kamer van Koophandel is Bas Emons, vertegenwoordigd door zijn Emons Media Holding BV, sinds 9 februari geen bestuurder meer van Decibel. Emons vindt dat Karsten heeft "getracht mij tijdens mijn ziekteverlof uit te schrijven als bestuurder van Radio Decibel". Hij ging op 9 februari met ziekteverlof, de dag dat hij werd uitgeschreven. "Door Pierre Karsten. Dat kan kennelijk zomaar."

De inmiddels vanuit een ander Decibel-kantoor werkende Emons verklaart dat er een contractuele afspraak was dat Boomerang een deel van de aandelen zou kopen. Over een vergoeding voor het gebruik van de foto van Leijten is Karsten kort: "Ik heb de foto gekocht van de fotograaf. Die foto mag ik een jaar lang gebruiken. Dus als Leijten ergens een probleem mee heeft, moet ze bij die fotograaf zijn, niet bij mij." Dat bestrijdt Leijten. "Het portretrecht geldt hier. De regels zijn er duidelijk over. Mijn advocaat en ik gaan dus gewoon door met de rechtszaak."