Home Landelijke radio Ministerie wil alleen nog maar middengolffrequenties voor zenders met laag vermogen

Ministerie wil alleen nog maar middengolffrequenties voor zenders met laag vermogen

Het ministerie van Economische Zaken wil de middengolffrequenties (526,5 kHz – 1606,5 kHz) beschikbaar stellen voor laagvermogen zenders. Dit kunnen evenementenzenders zijn, maar ook bedrijven of radiozenders voor een lokaal publiek. Dat staat in een wijzigingsvoorstel van het Nationaal Frequentieplan. Het zendvermogen zou tussen de 1 en 100 Watt moeten liggen. Tot 14 februari kunnen belanghebbenden nog reageren op het plan.

Het aantal landelijke zenders dat actief is op de middengolf daalt. Zo stopten Radio 5 en Radio Maria vorig jaar met uitzenden via de AM. Volgens het ministerie worden de hoogvermogen middengolfzenders in veel andere EU-landen ook uitgeschakeld, om plaats te maken voor digitale etherradio. Daarnaast zegt het ministerie dat er belangstelling is voor radio met een beperkt bereik.

De vergunning voor deze laagvermogen-frequenties op de middengolf zullen op volgorde van binnenkomst worden uitgegeven. Voor bestaande vergunninghouders, zoals Radio 538 (819 AM) en Groot Nieuws Radio (1008 AM) verandert er niets.

In het plan staat ook dat de zogenoemde 'L-band' niet meer voor digitale etherradio (DAB+) gebruikt zal worden. Voornamelijk omdat veel radio's de band niet ondersteunen. En de band 3300 MHz – 3400 MHz is voortaan niet meer exclusief beschikbaar voor Defensie, maar kan ook door andere partijen gebruikt worden voor bijvoorbeeld atmosfeeronderzoek met radars.
Foto: cc / Tibor