Home Landelijke radio Minister Kamp wil frequenties veilen, tegen de wens van de Tweede Kamer...

Minister Kamp wil frequenties veilen, tegen de wens van de Tweede Kamer in

Minister Kamp wil de commerciële radiofrequenties gewoon veilen. Dat zei hij zojuist in de Tweede Kamer. Een meerderheid van het parlement wil liever een verlenging van de huidige vergunningen, ook de regeringspartijen VVD en PvdA. Ze vinden een veiling van de frequenties niet nodig, omdat er geen nieuwe geïnteresseerden zijn en er is dus geen sprake is van een grotere vraag dan het aanbod.

Bovendien willen ze de radiobedrijven, die het al moeilijk hebben, niet extra op kosten jagen. PvdA-Kamerlid Oosenbrug wilde weten waarom Kamp daar niet in meegaat.

"Het is niet zo dat ik een loopjongen van de Tweede Kamer ben", antwoordde de minister. Hij wees erop dat hij door de wet verplicht is een veiling te houden; alleen in uitzonderingsgevallen kan daarvan afgeweken worden. "Ik zie geen noodzaak van de regel af te wijken."

Veel Kamerleden vinden het onredelijk om bedrijven te laten investeren in een FM-frequentie, terwijl digitale radio de toekomst heeft. Volgens Kamp is het nog volstrekt onduidelijk wanneer analoge radio verdwijnt.

Als meer dan de helft van de luisteraars zo'n digitale radio in huis heeft, worden de FM-zenders afgeschakeld, zei Kamp. Nu heeft nog maar drie procent van de huishoudens een DAB+-toestel.

Oppositiepartijen overwegen nu een motie in te dienen, om Kamp alsnog te dwingen af te zien van de veiling. De nieuwe vergunningen voor commerciële radiofrequenties gaan in 2017 in en zijn geldig voor een periode van tien jaar.