Home Landelijke radio Lokale omroepen voorlopig niet digitaal te ontvangen

Lokale omroepen voorlopig niet digitaal te ontvangen

Het is nog onduidelijk of lokale radio ook via digitale distributie kanalende te ontvangen gaat worden. Dit blijkt uit het antwoord van Staatssecretaris Van der Laan op de motie Aptroot/Bakker om doorgifte van lokale omroepen in het digitale tijdperk te verzekeren.

In september was de eerste reactie van minister Brinkhorst positief. Hij beschouwde de motie als ondersteuning van het beleid. Hij beloofde niet te aarzelen zo nodig maatregelen te nemen in de vorm van een nadere regeling. Echter vindt Van der Laan dat zolang analoog de belangrijkste verspreidingsvorm blijft het niet nodig is om in te grijpen.

Volgens de OLON, Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland, betekent dit dat Van der Laan het acceptabel vindt dat publieke lokale omroepen de komende jaren 50% van hun publiek verliezen. Ze stelt dat abonnees op digitale kabelpakketten niet of slechts beperkt meer naar het analoge aanbod kijken. Van der Laan beroept zich ook op technische problemen voor kabelexploitanten. OLON acht dit onacceptabel: misschien kost het wel wat extra, maar het is technisch wel degelijk te realiseren in deze tijd van snelle ontwikkelingen in de elektronische en digitale communicatievoorzieningen. Enkele kabelnetten bewijzen dit.

Vorig artikel2,4 miljoen luisteraars voor Week van de jaren 60
Volgend artikelRadio 538 populairste radiostation onder stadsjongeren