Home Landelijke radio KPN mag groter belang Digitenne

KPN mag groter belang Digitenne

KPN mag haar aandeel in de aanbieder van digitale televisie, Digitenne, met 10% procent vergroten naar 40%. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft dit geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Ook Nozema mag van 30 naar 40% groeien.

Behalve Nozema en KPN bezitten NOB (30%) en Cahanoves beheer (10%) de overige aandelen in Digitenne, dat digitale radio en televisie via de ether in de randstad verspreidt. De aandeelhouders moeten onderling uitmaken hoe de nieuwe verhoudingen binnen Digitenne worden. In Cahanoves beheer zitten de meeste in Nederland actieve commerciële en publieke omroepen samen. Bij de oprichting van Digitenne eiste Economische Zaken nog dat bedrijven niet meer dan een belang van 30% mochten hebben.

Eerder had KPN aangegeven een belang van 49% te wensen. Brinkhorst had om deze reden advies gevraagd aan de NMa. De minister wilde weten in hoeverre KPN door dit grotere aandeel mogelijk een economische machtspositie zou verwerven. Volgens de NMa is niet te verwachten dat dit gebeurt. Brinkhorst wilde ondanks het advies van de NMa KPN geen 49% toekennen.