Home Landelijke radio Journaliste Wereldomroep mag Israël niet in

Journaliste Wereldomroep mag Israël niet in

De Nederlandse journaliste Abir Sarras van Radio Nederland Wereldomroep is vannacht gearresteerd op het vliegveld van Tel Aviv. Haar is te kennen gegeven dat ze Israël niet in kan. Sarras is van Palestijnse afkomst en heeft de Nederlandse en Palestijnse nationaliteit. Ze wilde samen met een Wereldomroep-collega reportages maken over het 60-jarig bestaan van de staat Israël. Sarras vliegt vanmiddag via Milaan weer terug naar Nederland. 

Abir Sarras arriveerde vannacht met een KLM-vlucht op het vliegveld van Tel Aviv. Kort na aankomst werd zij gearresteerd door twee agenten en naar een cel in de buurt van de luchthaven gebracht. Sarras laat via haar mobiele telefoon weten dat ze verbijsterd is, maar dat het naar omstandigheden goed met haar gaat. De behandeling door de agenten beschrijft ze als “grof”.

Abir Sarras, geboren in Jeruzalem, heeft sinds 2001 naast de Palestijnse ook de Nederlandse nationaliteit. Ze trad vorig jaar in dienst bij de Wereldomroep als redacteur van de Arabische redactie. Volgens de Nederlandse ambassade in Tel Aviv geven de Israëlische autoriteiten als formele reden op dat ze de laatste keer het land via Jordanië heeft verlaten en dat Palestijnen alleen via dezelfde grensovergang kunnen terugkeren. De Israëlische ambassade was niet bereikbaar voor commentaar.

Samen met redactrice Nicolien den Boer van de Arabische redactie wilde Sarras naar Israël en de Palestijnse gebieden om verslag te doen van het 60-jarig bestaan van Israël en de herdenking van de naqba (catastrofe) voor de Palestijnen. Den Boer kreeg vorige week na langdurige ondervraging wel toestemming om Israël binnen te komen en naar de Palestijnse gebieden te reizen.