Home Landelijke radio Humanistische Omroep krijgt minder zendtijd

Humanistische Omroep krijgt minder zendtijd

De Humanistische Omroep Stichting (HOS) zal het met minder zendtijd moeten doen. De Raad van State heeft woensdag het beroep van het Commissariaat tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam gegrond verklaard.

Het Commissariaat had eind 2004 op grond van de aanhang van het humanisme bepaald dat de HOS de helft van zijn radio-uren en bijna een derde van de televisiezendtijd kwijt zou raken. De rechtbank vond echter dat de mediawaakhond de verschillende levensbeschouwelijke stromingen niet gelijk had behandeld.

De HOS kwam met een aantal onderzoeken, waaruit zou blijken dat de achterban van de omroep groter zou zijn dan 500.000 mensen, waardoor zij in een hogere grootte-klasse zou vallen en daarmee meer zendtijd zou moeten krijgen. Het Commissariaat vond dat onderzoek niet overtuigend en bracht daarom de humanisten onder bij de kleinste van de drie grootte-klassen. Dat betekende dat de omroep een flink deel van zijn zendtijd moest inleveren.

De Raad van State steunt het Commissariaat daarin. De mediawaakhond heeft volgens de raad terecht verwezen naar een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau uit 1999, waaruit naar voren kwam dat het aantal humanisten in Nederland circa 160.000 mensen bedraagt. Dat komt overeen met het aantal dat gewoonlijk uit enquêtes blijkt.