Home Landelijke radio Gemeenteraad Tilburg wil subsidie voor lokale omroep

Gemeenteraad Tilburg wil subsidie voor lokale omroep


De gemeenteraad van Tilburg wil dat er subsidie komt voor de lokale omroep van de stad. Dat bleek vanochtend tijdens een raadsvergadering over het advies dat naar het Commissariaat voor de Media (CvdM) gaat over een nieuwe zendgemachtigde. Er zijn twee kandidaten voor de zendmachtiging, die op 15 februari opnieuw verdeeld moet worden.

Burgemeester en Wethouders in Tilburg hebben een lichte voorkeur voor de nieuwe Stichting Lokale Mediainstelling Hart van Brabant. Die komt voort uit medewerkers van de evenementenzender Kermis FM. Maar de gemeenteraad ziet het meer zitten met de huidige licentiehouder Lokale Omroep Tilburg Totaal (LOTT).

Door de aanvraag van Hart van Brabant is bij de raad duidelijk geworden dat de gemeente de laatste jaren weinig aandacht heeft gehad voor de lokale omroep. Hart van Brabant had als eis dat de vanuit het Rijk verstrekte subsidie van 1,30 euro per huishouden zou worden doorgesluisd om een kwalitatief goede omroep neer te zetten. De gemeenteraad is nu van mening dat de huidige licentiehouder eerst de kans moet krijgen met subsidie van de gemeente, voordat een nieuwe partij de machtiging wordt gegund.

“Wij hebben ons in de fractie ongemakkelijk gevoeld over een keuze uit de kandidaten”, zo zei Marc Vintges van GroenLinks. “Er is nooit prioriteit geweest voor een lokale omroep.” Daarom wil de partij de LOTT eerst de kans geven. Daar sloot ook de SP zich bij aan. “Al heeft Hart van Brabant gelijk dat er professionalisering nodig is”, meent Veerle Slegers van de SP. 

Wethouder Moller van Economische Zaken en Cultuur gaf aan dat hij wil kijken wat er mogelijk is aan subsidie. “We gaan in overleg met diegene die de zendmachtiging krijgt.” Maar hij zei er meteen bij dat er geen geld gereserveerd is voor de lokale omroep in 2010. Toch wil hij kijken of een nieuwe zendgemachtigde geholpen kan worden, eventueel met huisvesting. Het volledige bedrag lijkt hem echter onwaarschijnlijk.

Het CDA kreeg veel steun voor het plan om de LOTT over drie jaar wel aan een evaluatie te onderwerpen. Er moet dan ook gekeken worden naar het draagvlak voor de omroep bij de bevolking door een kijk- en luisteronderzoek te doen. Daarnaast moet de gemeente met een visie komen op lokale omroep in de gemeente. 

Voorzitter Martijn Planken van Hart van Brabant, door de Ouderenpartij studentikoos genoemd (“wat ik maar als een compliment opvat op mijn 36e”), vindt het jammer dat zijn plan het niet gehaald heeft in de gemeenteraad. “Maar de lokale omroep in Tilburg staat weer helemaal op de politieke agenda. We kregen van de LOTT zelfs een bedankje voor deze vooruitgang.”

Voorzitter Jan Meeuwsen van de LOTT ziet de toekomst van de omroep zonnig in. Samen met de gemeenteraad wil hij kijken hoe de omroep in de toekomst vorm moet krijgen. Het CvdM moet nu beslissen wie de zendmachtiging krijgt.