Home Landelijke radio Frits Spits krijgt Koninklijke onderscheiding

Frits Spits krijgt Koninklijke onderscheiding

Frits Spits is zojuist Ridder in de Orde van Oranje Nassau geworden. Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding in een speciale uitzending van zijn programma ‘Tijd Voor Twee’. In die uitzending werd hij verrast door zijn KRO-collega’s. Frits Spits (echte naam Frits Ritmeester) werd eergisteren 60 jaar en zit 35 jaar in het radiovak.

“Ik ben sprakeloos”, reageerde Spits. “Ik ben Nederlander in hart en nieren. Toen ik de kersttoespraak hoorde van de Koningin over meer tolerantie en verdraagzaamheid, toen dacht ik: dat zijn woorden naar mijn hart. Dat juist zij mij heeft onderscheiden, dat beschouwik als een buitengewoon grote eer. Ik ben er stil van, hartelijk dank.” De presentator kreeg de onderscheiding uit de handen van Loco-burgemeester Leo Janssen van Laren, de woonplaats van Spits.

“Sinds 1973 heeft u grote invloed gehad op de ontwikkeling van de Nederlandse publieke omroep”, zo zei Janssen namens de Koningin. “U vervult een voorbeeldfunctie en bent een inspiratiebron voor veel collega-radiomakers. En u bent een belangrijke stimulator van de Nederlandse popmuziek. ”

Tijdens de twee uur durende uitzending kreeg Spits allerlei cadeaus, waren er oude fragmenten te horen en hadden bekende Nederlanders boodschappen voor hem opgenomen.

“Ik bedank mijn redactie, maar ik kan ze niet allemaal persoonlijk noemen. Maar erg bedankt”, zo besloot Frits Spits de uitzending.

Kort na de uitzending ontving Spits uit handen van zendercoördinator Kees Toering ook de Radio 2 Zendtijd Prijs 2008. Frits krijgt deze prijs vanwege zijn lange staat van dienst op de radio en het feit dat hij al die jaren een enorme pleitbezorger is geweest voor het Nederlandstalige product op de radio.

Foto: KRO

Vorig artikelRadio West geeft prijzen weg vanwege nieuwe programmering
Volgend artikelRadio Digitaal lanceert vijftiende station