Home Landelijke radio Financiële chaos bij RTV Amstelveen lang stil gehouden

Financiële chaos bij RTV Amstelveen lang stil gehouden

Financiële chaos bij de lokale omroep RTV Amstelveen zijn lange tijd uit de publiciteit gehouden door de verantwoordelijk wethouder Frans Hellendall en de gemeenteraad. Er is mogelijk fraude gepleegd en de omroep is bijna failliet gegaan. In april 2008 jaar trad een nieuw bestuur aan bij RTV Amstelveen, nadat er problemen waren gerezen met de Stichting Global Start, dat een aantal mensen bij de omroep liet werken op werkervaringsplaatsen. Met die plaatsen was meer geld gemoeid dan een kleine lokale omroep zich kan permitteren en bovendien was er sprake van belangenverstrengeling doordat de medeoprichter van Global Start ook directeur was bij RTV Amstelveen.

In het voorjaar van 2008 werden alle banden tussen RTV Amstelveen en Global Start verbroken. Wat overbleef, was een administratieve en financiële chaos, waar het nieuwe bestuur orde in probeert te brengen. In de zomer ging de omroep bijna failliet, maar de gemeente stopte de omroep in alle stilte geld toe om de zaak draaiende te houden.

Inmiddels loopt er een juridische procedure van RTV Amstelveen en de gemeente tegen Global Start om de boekhouding volledig boven tafel te krijgen. "Allerlei betalingen waren niet gefactureerd", zegt bestuurslid Gerard Lohuis, die ook directeur is van poppodium P60. "Daardoor was het bijvoorbeeld onmogelijk btw terug te vragen."

Het gemeentebestuur heeft de afwikkeling tot dusver binnenskamers gehouden, maar GroenLinks-raadslid Paul Regouin meent dat het publieke belang ermee gediend is dat de zaak openbaar wordt. Hij heeft daarom de vertrouwelijkheid doorbroken door publiekelijk vragen te stellen aan Burgemeester en Wethouders.