Home Landelijke radio Etherpiraat blij met steun voor ‘vrij zenden’

Etherpiraat blij met steun voor ‘vrij zenden’

Friese etherpiraten zijn blij met de steun die ze krijgen van de Tweede Kamer, dit schrijft het Friesch Dagblad. Diverse fracties vinden dat de piraten de kans moeten krijgen lokaal uit te zenden en willen dat minister Brinkhorst van Economische Zaken hen meer ruimte biedt. De bewindsman ziet niets in gedogen.

Gosse Damstra uit Lekkum, in de ether bekend als De Flierefluiter, vindt de steun van de Kamer ‘grandioos’. Damstra zendt sinds enkele jaren met tien andere piraten uit via lokale omroep Mercurius, omdat hij enige tijd geleden uit de ether werd geplukt en een forse geldboete aan de broek kreeg. Wanneer de strenge controles van het Agentschap Telecom gaan afnemen, is Damstra vast van plan weer als piraat de ether op te zoeken. Ook Jos ‘De Zwarte Panter’ vindt het een goed idee om piraten meer ruimte te geven in de ether. “Volgens mij zitten veel luisteraars op ons te wachten”, zegt hij.

De steun in de Tweede Kamer kwam gisteren van diverse fracties. Zij vinden dat etherpiraten de kans moeten krijgen om lokaal uit te zenden, maar volgens minister Brinkhorst is daarvoor geen ruimte in de ether. Brinkhorst vindt dat er wat hem betreft geen kans is op ‘gedogen’ en geen ruimte voor mensen die bewust storingen veroorzaken in de ether.

Bij CDA-Kamerlid Atsma “gaat het er niet in dat er geen ruimte zou zijn” voor goedwillende mensen die bijvoorbeeld populaire Nederlandstalige liedjes ten gehore willen brengen. Vendrik (GroenLinks) kondigde al een motie aan waarin de Kamer bij Brinkhorst zal aandringen op toegeeflijkheid. Ook PvdA en D66 namen het gisteren op voor de etherpiraten. VVD-Kamerlid Blok probeerde nog een brug te slaan tussen de minister en de Kamer door te stellen dat de minister eerst kan proberen de problemen rond ontvangst van publieke radiozenders op te lossen en vervolgens kan bezien in hoeverre er nog ruimte is voor etherpiraten of wat genoemd werd vrije zenders. Brinkhorst gaf de Kamer echter geen duimbreed toe.

De Friese etherpiraten zijn zelf ook sceptisch over de haalbaarheid. De Zwarte Panter en De Flierefluiter verwachten dat de piraten elkaar dwars gaan zitten. Door steeds sterkere zenders aan te schaffen, drukken ze elkaar uit de ether. Bovendien zullen ze luisteraars afsnoepen van commerciële zenders als Waterstad FM en Freeze FM en die zullen het daar ook niet bij laten.