Home Landelijke radio De politiek steunt de Wereldomroep

De politiek steunt de Wereldomroep

De publieke omroep moet de komende jaren drastisch bezuinigen, 40 miljoen euro in 2004 oplopend tot 80 miljoen euro in 2007. J. Atsma, Tweede Kamerlid van regeringspartij CDA, vindt dat de Wereldomroep bij de bezuinigingen absoluut ontzien moet worden. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Het onderzoeksbureau McKinsey, dat onderzoek heeft gedaan naar noodzakelijke miljoenenbesparingen bij de publieke omroep, concludeert in een deze maand uit te brengen rapport dat het budget van de Wereldomroep met maximaal 83,5 procent (40,1 miljoen euro) kan worden gekort. Dat staat gelijk aan opheffing van de omroep waar ruim 300 mensen werken en jaarlijks 48 miljoen euro belastinggeld naartoe gaat.

“Ze werken al met een minimaal budget en hebben intern al fors bezuinigd”, aldus Atsma die in de Kamer ‘een grote meerderheid’ voor zijn standpunt denkt te vinden. De bezuinigingen moeten volgens hem worden gevonden in de bureaucratie bij de publieke omroep en de internet-activiteiten van de NOS. “Daar maken ze een complete digitale krant, die concurrerend is met dagbladen. Dat is toch geen kerntaak?” Ook D66-collega B. Bakker vindt het onjuist de bezuinigingen vooral op de Wereldomroep af te wentelen.

Atsma bestrijdt dat de taken van de Wereldomroep achterhaald zijn. “De websites van ambassades tot staatsomroep maken, dat moeten we maar niet doen. En de ANWB-alarmmeldingen – niet iedereen heeft een mobieltje, aansluiting op internet of satelliet. De publieke omroep is van iedereen, voor iedereen. Laten we dat vooral in ere houden. Het is mij te makkelijk om de bezuinigingen bij de Wereldomroep of de omroeporkesten door te voeren. Juíst niet.”