Home AM Radio Actiegroepen willen zenders terug op het water

Actiegroepen willen zenders terug op het water

Verplaats de AM-zendmasten die in de Lopikerwaard tot overlast leiden naar een platform midden in het IJsselmeer. Dat is in een notendop de alternatieve oplossing voor de zendmastenproblematiek, die maandag door tien actiegroepen en instanties is gepresenteerd. Volgens de groepen is het plan technisch haalbaar en reageren overheden en zendermaatschappij Nozema positief.
Het idee is om een platform in het IJsselmeer te plaatsen, zo’n vijf kilometer ten zuidwesten van de lokatie Trintelhaven (halverwege de dijk Enkhuizen-Lelystad). Daar heeft niemand, behalve de pleziervaart, last van de zender. Het platform bestaat uit drie cilinders die in de grond worden gezogen. Hierop bevindt zich een verticale paal, die boven de waterspiegel uit steekt. Daarop kan de zendmast worden geplaatst. De zenders kunnen op afstand worden bediend.
De kosten van het plan bedragen enkele tientallen miljoenen guldens, maar dit is volgens de actiegroepen geen probleem. De betrokken gemeentes hebben immers al budgetten gereserveerd om de zendmastenproblematiek op te lossen. De werkgroepen gaan ervan uit dat het zo’n anderhalf jaar duurt voordat het platform gerealiseerd kan worden. Het regelen van de vergunningen kan echter nog wel langer duren.