Home Landelijke radio Erik de Zwart: “Publieke radio kan met de helft aantal zenders af”

Erik de Zwart: “Publieke radio kan met de helft aantal zenders af”

Erik de Zwart vindt dat de publieke radiozenders met de helft minder af kunnen. Dit zei De Zwart op BNR Nieuwsradio. "De publieke omroep doet eigenlijk niet wat ze moet doen. 3FM bijvoorbeeld, heeft de taak om 16- tot 24-jarigen te bereiken, maar dat doen ze niet. Radio 1 is wel een echte profileringszender. Ook Hilversum 4 heeft als klassieke muziekzender bestaansrecht, maar Radio 5 is gewoon Radio 10 en Radio 6 is gewoon Sublime. Daar zou veel meer ruimte moeten komen voor nieuwe spelers."

Mocht minister kamp besluiten om in 2017 tot een nieuwe veiling over te gaan dan kunnen die kavels gebruikt worden voor commerciële stations. Ook zouden de geclausuleerde kavels kunnen verdwijnen. De markt regelt het volgens De Zwart zelf: "Je gaat toch niet met jezelf concurreren. Als je in een groep al een hitzender hebt, ga je er niet nog één naast zetten. Dus als je die eigendomseisen loslaat, gaat dat echt wel goed. Dat kan alleen maar zorgen voor een gevarieerder aanbod."

Mocht blijken dat in 2016 minimaal 50% van de Nederlandse huishoudens een digitale radio (DAB+) heeft, dan is er een reële kans dat de analoge FM op termijn wordt afgeschaft. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken vorige week laten weten aan de Tweede Kamer.

Eerder zei Inge Brakman al dat Radio 2 moet veranderen wil het bestaansrecht houden. Over 3FM zei ze: "In de muziekkeuze en het bereiken van mensen heeft 3FM een heel duidelijk onderscheidend belang."