Home AM Radio 747AM-programma Knetterende Letteren moet verdwijnen

747AM-programma Knetterende Letteren moet verdwijnen

Het 747AM-boekenprogramma ‘Knetterende Letteren’ moet verdwijnen. Dat heeft zendercoördinator Jan Westerhof van radio 747AM besloten. De raad van bestuur van de Publieke Omroep moet zijn fiat nog geven. In het voorstel van de zendercoördinator voor de nieuwe indeling van de zendtijd op radio 747AM, per 1 september 2005, wijkt Knetterende Letteren voor een programma van de nieuwe, nog naamloze moslimomroep. Opium, het Radio1-cultuurprogramma van de AVRO, moest eerder al de helft van zijn zendtijd inleveren.

“Ik vind het op zich wel jammer dat Knetterende Letteren verdwijnt,” zegt Westerhof. “De enige reden is dat er zendtijd gevonden moet worden. Ik probeer de smart te verdelen.” Westerhof moet ruimte geven aan nieuwe omroepen als Max, De Nieuwe Omroep en de nieuwe moslimzender. Hij kan nog niet zeggen wat voor programma in de plaats van Knetterende Letteren komt. “Ik heb alleen een oriënterend gesprek gehad met de programmadirecteur van de nieuwe moslimomroep.”

“De diversiteit komt niet in het gedrang”, denkt Westerhof, als Knetterende Letteren verdwijnt. “Er blijven genoeg cultuurprogramma’s over. Het gebeurt nu vaak genoeg dat een schrijver met een nieuw boek bij verschillende programma’s wordt geïnterviewd.” De eindredacteur van Knetterende Letteren, Frans Kotterer, is het hier niet mee eens. “Wij maken het enige boekenprogramma bij de publieke omroep. Met 21.000 luisteraars zijn we voor 747AM-begrippen een goed beluisterd radioprogramma.” Kotterer en de NPS zijn van mening dat de zendtijd van de nieuwe moslimomroep moet worden gevonden bij een andere levensbeschouwelijke omroep.

Vanochtend besluit de zenderredactie over het voorstel van Westerhof. Stemt ze ermee in, dan neemt het bestuur van de Publieke Omroep naar verwachting volgende week een definitief besluit. De redactie van Knetterende Letteren zegt zo nodig actie te gaan voeren.