Home Landelijke radio Weer problemen bij Lokale Omroep Ede

Weer problemen bij Lokale Omroep Ede

Er zijn opnieuw problemen bij de Lokale Omroep Ede (LOE). Nadat eerder al voorzitter Cees van der Jagt opstapte, heeft nu ook Jan van den Hazel van het Programmabeleid Bepalend Orgaan en de hele redactie van Ede TV het bijltje erbij neer gegooid.

Deze zomer ontstond een conflict tussen de hoofdredactie en de tv-redactie over hoe en door wie de Heideweekjournaals gemaakt moesten worden. Volgens de tv-redactie had het bestuur van de omroep zonder overleg en op eigen houtje besloten om Videovalley TV Producties in te huren voor het Heideweekjournaal. "Door het inhuren van een productiebedrijf zijn wij aan de kant gezet. Daarmee zijn we onnoemelijk gekwetst en beledigd", zegt cameraman en editer Joop Topma. "Wij hadden als redactie de hele planning rond voor het uitzenden van het Heideweekjournaal. Toen werd zonder enig overleg met de redactie besloten iemand van buitenaf in te huren. We werden hierdoor overrompeld", gaat cameraman Henk Mosselman verder.

Bestuurslid Dick Kremer is verrast door het opstappen van de complete tv-redactie. Volgens hem had de hoofdredacteur van de voorzitter te horen gekregen dat de tv-redactie alles rond had voor de Heideweek. Toen de tv-redactie het definitieve plan moest indienen, kwam dat echter niet. De deadline ging voorbij, vertelt Kremer. "Onze hoofdredacteur concludeerde uiteindelijk uit allerlei welles en nietes mails en langs elkaar heen gepraat, dat onze eigen tv ploeg met een mankracht probleem zat. Hij besloot daarom, na toestemming van het bestuur, in ze te gaan met Videovalley. We zijn namelijk verplicht de tv-uitzendingen te continueren, anders komt de subsidie van de gemeente in gevaar", zegt Kremer.

De kwestie escaleerde vorige week op een bijeenkomst met een groot deel van de tv-redactie. "Het over en weer maken van verwijten en het elkaar niet willen begrijpen, leidde er toe dat de partijen steeds verder uit elkaar kwamen te staan", aldus Kremer. Hij benaderde dinsdag een mediator om te bemiddelen. Die had toegezegd een onafhankelijke commissie te vormen, die met alle partijen om de tafel zou gaan zitten. "Dit had ik woensdagavond in een vergadering willen voorstellen. Nu de tv-redactie is opgestapt, weet ik niet hoe het verder moet."

De LOE bestaat dit jaar twintig jaar en begon in 2001 met uitzendingen op tv. In 2003 waren er ook al interne problemen. Toen bepaalde de rechter uiteindelijk dat drie bestuursleden moesten opstappen.