Home Landelijke radio Reportageverbinding nekt lokale omroepen

Reportageverbinding nekt lokale omroepen

Veel lokale omroepen kunnen enkel nog muziek uitzenden omdat ze geen verbinding leggen met de studio. Dat schrijft de Telegraaf vandaag. Het probleem is de reportageverbinding. Deze is sinds een half jaar niet meer toegestaan door het Agentschap Telecom. De controleurs van de radio-waakhond haalt verschillende zenders uit de lucht.

Zo ook Zandvoort FM (ZFM). Het lokale station zendt sinds enige tijd alleen nog maar banden met muziek uit. De zender heeft geen verbinding meer met de studio. Diverse andere lokale radiostations wacht hetzelfde lot als ZFM.

Het probleem zit ´m in de zogenoemde reportageverbinding die ZFM sinds enige tijd gebruikte om het signaal van de studio aan het Gasthuisplein, in het hart van de badplaats, door te stralen naar de zendmast op het Palacehotel aan de boulevard. “En dat mag officieel sinds een jaar niet meer. Maar het werd tot voor kort wel gedoogd”, vertelt ZFM-programmaleider Rein van Lunteren.

Toos Bastiaansen van de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) kent het probleem. “Het is ontstaan toen KPN de zogenoemde goedkope muzieklijnen ging afbouwen. Voor een aantal lokale stations was er echter geen betaalbaar alternatief.” De OLON heeft toen met de voorganger van het Agentschap Telecom, een regeling getroffen via het gebruik van de zogenoemde reportageverbindingen, die normaliter gebruikt worden voor tijdelijke uitzendingen ‘vanaf locatie’. “In juni 2002 werd dat echter verboden omdat de overheid dat deel van de FM-band voor andere dingen nodig had.”

Volgens de OLON-medewerkster hebben maximaal 43 van de kleine 350 lokale stations die ons land rijk is, gebruik gemaakt van de oplossing met de reportageverbindingen. “Een aantal programma´s of zelfs stations is sinds het verbod simpelweg gestopt. Andere hebben voor een creatieve oplossing gekozen, maar dat zijn allemaal lapmiddelen. Sommige stations zijn stiekem op de oude voet verder gegaan, maar die lopen nu kennelijk tegen de lamp”, zegt Bastiaansen.

Woordvoerster Natasja Schipper van het Agentschap schat dat er nog drie of vier omroepen met hetzelfde probleem kampen als ZFM. Bastiaansen denkt dat het er meer zijn. “Organisaties zoals het agentschap doen vaak of het probleem niet bestaat. Voormalig staatssecretaris Van der Ploeg zei drie jaar geleden al dat het opgelost was, maar de lokale omroepen zijn gewoon met een kluitje in het riet gestuurd.”

Toch denkt het Agentschap dat er geen probleem is.
“Wij snappen dat het een lastig probleem is voor die omroepen. We zien ook niet direct een oplossing, maar we denken wel mee in overleg met de OLON”, aldus de zegsvrouw van het Agentschap.