Home Landelijke radio Rechter: RTL FM ten onrechte op etherfrequentie

Rechter: RTL FM ten onrechte op etherfrequentie

RTL FM heeft twee jaar geleden ten onrechte haar radiofrequentie gekregen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. Het ministerie van Economische Zaken zou een verkeerde beslissing genomen hebben door kavel A9 aan RTL te geven. Tijdens de herverdeling van de etherfrequenties werd A9 omschreven als ‘kavel met als kenmerk Nederlandstalige muziek’. Alleen zenders die tussen 07:00 en 19.00 uur minimaal dertig procent Nederlandstalige muziek, minimaal twintig procent Europese producties en minimaal tien procent producties jonger dan een jaar zouden draaien, konden zich aanmelden voor deze frequentie.

Een commissie onder leiding van CDA-senator Hans Franken oordeelde in 2003 dat de licentie naar RTL zou moeten. Volgens de commissie voldeed de zender van de gegadigden aan alle voorwaarden en bood het bovendien het meeste geld. Het ministerie van Economische Zaken en later ook toenmalig staatssecretaris van Cultuur Cees van Leeuwen (LPF) namen dit advies over. Een aantal zenders, waaronder 100%NL, was het niet eens met deze toekenning en stapte naar de rechter. Het belangrijkste bezwaar van 100%NL was het oordeel van de commissie over het percentage Nederlandstalige muziek. Gegadigden zouden een plus krijgen als zij konden aantonen dat zij ‘significant meer’ Nederlandstalige platen zouden draaien dan de anderen. RTL FM had opgegeven 35 procent van haar programmering hieraan te willen besteden. 100%NL gaf aan zeventig procent van de programmering hiervoor te willen inruimen. Desondanks oordeelde de commissie dat van een significant verschil geen sprake was.

Volgens de rechter is Franken hiermee de fout ingegaan. Omdat het accent bij het kavel A9 op Nederlandstalige muziek ligt, had de commissie 100%NL wel degelijk in het voordeel moeten stellen op dit punt. Als dat was gebeurd, dan was de hoogte van het geboden bedrag voor de frequentie niet meer van belang geweest. “De rechtbank komt dan ook tot de slotsom dat het besluit niet op een deugdelijke motivering berust”, staat in het vonnis vermeld. De rechtbank heeft bepaald dat Brinkhorst opnieuw moet gaan kijken welke zender het meest in aanmerking komt voor de huidige RTL-frequentie. Bij deze herbeoordeling moet de bewindsman rekening houden met het rechterlijke besluit. De rechtbank stelt dat 100%NL ‘met afstand het beste programmatisch bod’ had uitgebracht van alle vier gegadigden.

Directeur Denny Terpstra van RadioCorp OY, waartoe 100%NL behoort, is blij met het vonnis. Volgens haar zal dit leiden tot intrekking van de licentie aan RTL. “Wij hopen dat we vervolgens snel aan de slag kunnen, maar het feit dat pas na twee jaar duidelijkheid is gegeven over de kwestie, zegt heel wat.” De rechtbank heeft in het vonnis geen termijn gesteld waarop de herziening een feit moet zijn. [Trouw]

Vorig artikelRadio 538 viert 40 jaar Top 40
Volgend artikelGrolleman en van Tol volgen Hoogesteijn op bij Kink FM