Home Landelijke radio Radiomaakster Germaine Groenier overleden

Radiomaakster Germaine Groenier overleden

Germaine Groenier, ex-programmamaakster bij de VPRO, is op 64-jarige leeftijd aan kanker overleden. Zij werd vooral bekend door het radioprogramma ‘Germaine sans gêne’, dat tussen 1976 en 1978 werd uitgezonden. Daarin sprak ze openhartig met luisteraars over hun seksuele problemen.

Het in 2004 verschenen boek ‘Germaine sans gêne: herinneringen aan een smaakmakend radioprogramma’ is het dagboek dat zij destijds heeft bijgehouden.

Groenier bedacht ook het radioprogramma ‘De J. J.A. Goeverneurstraat’, waarin het dagelijks leven van bewoners van een volkswijk in Dordrecht werd gevolgd. ‘Real life’ avant la lettre, al werd daarbij toen nog uitgegaan van de maakbaarheid van de samenleving. Verder regisseerde ze tv-series, zoals Modern leven (1979), Twee winters verder (1990) en Domburg (1996).

De afgelopen zomer werkte zij aan een nieuwe roman, zo bleek in het herdenkingskwartiertje dat de VPRO in De ochtenden op Radio 1 aan haar wijdde. Een roman over een vrouw die doodgaat aan kanker en over alle emoties daaromheen.