Home Landelijke radio Radio-uitzendingen in Banda Atjeh dankzij de Wereldomroep hervat

Radio-uitzendingen in Banda Atjeh dankzij de Wereldomroep hervat

Dankzij hulp van de Wereldomroep zal het radiostation Aceh News FM 104 op Atjeh aanstaande maandag voor het eerst sinds de tsunami weer dagelijks in de lucht zijn. De Wereldomroep gaf het mobiele radiostation Queen Beatrix in bruikleen. Vanaf maandag zijn ook de Indonesische uitzendingen van de Wereldomroep via dit partnerstation weer in FM te horen. Momenteel worden de Indonesische uitzendingen op Atjeh te beluisteren via kortegolf, satelliet en internet uitgezonden.

De Wereldomroep stuurde in het voorjaar ook de mobiele radiostations Princess Máxima en Princess Catharina-Amalia naar partnerstations in Atjeh (respectievelijk Meulaboh en Sigli). Algemeen directeur Jan Hoek: “We verwachten dat hun radio-uitzendingen ook zo snel mogelijk hervat kunnen worden.”

Voor de langere termijn helpt de Wereldomroep deze partnerstations bij de wederopbouw van permanente radiozenders, maar de wederopbouw komt langzaam tot stand. Jan Hoek licht toe: “Daarom bieden wij deze tussenoplossing. Het is van groot belang dat de radiostations daar zo snel mogelijk in de lucht zijn. Radio is – zeker in deze situatie – een zeer belangrijk communicatiemiddel en een grote informatiebron voor de bevolking.”

De hulpactie van de Wereldomroep gaat gepaard met uitdagingen. “De medewerkers van de Wereldomroep en hun collega’s ter plaatse worden geconfronteerd met diverse tegenslagen. Het transport van de stations is vanwege de verwoeste infrastructuur problematisch en de veiligheid wordt scherp in de gaten gehouden. Daarnaast is er veel overleg met de plaatselijke autoriteiten noodzakelijk om het papierwerk rond te krijgen,” aldus Jan Hoek.

Zodra de partnerstations weer gebruik kunnen maken van hun eigen radiostation, zal de Wereldomroep de mobiele stations in andere gebieden en voor andere doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld voor trainingen en in het geval van toekomstige calamiteiten.