Home Landelijke radio Radio Alkmaar Lokaal populair in eigen stad

Radio Alkmaar Lokaal populair in eigen stad

Radio Alkmaar Lokaal is in Alkmaar bekender dan Radio Noord-Holland. Zestig procent van de Alkmaarders kent de lokale zender, 59 procent kent de regionale radiozender. Van de 27.000 Alkmaarders van 18 jaar en ouder (37 procent van de bevolking) die wel eens blijkt te luisteren naar lokale of regionale radiozenders, stemt 73 procent af op Radio Noord-Holland, 53 procent luistert (ook) wel eens naar Radio Alkmaar Lokaal. De commerciële stations die vanuit de regio uitzenden, Happy Radio en Radio Miranda, hebben een wisselend publiek uit respectievelijk 22 procent en 8 procent van de luisteraars van regiogebonden radio.

Dit blijkt uit de omnibusenquête ‘Lokale en regionale radiozenders’ die is gemaakt door de gemeentelijke afdeling Onderzoek en Statistiek. Deze afdeling interviewde in april en mei bijna 3000 Alkmaarders over dit onderwerp. De enquête bevatte vragen over de bekendheid van lokale en regionale radiozenders, en hoe goed deze zenders worden beluisterd. Voor het eerst werd niet alleen de luisterdichtheid van Radio Alkmaar Lokaal onderzocht, maar ook van de regionale publieke zender Radio Noord-Holland en twee commerciële zenders die in Alkmaar zijn te ontvangen: Happy Radio en Radio Miranda. Het eerste radiostation zendt uit vanuit Heerhugowaard, het tweede station heeft de studio in Alkmaar staan.

Van de groep Alkmaarders van 18 jaar en ouder die op lokale of regionale radiostations afstemt, luistert 40 procent korter dan één uur per week. Elf procent luistert langer dan 10 uur per week. Alkmaarders met een hogere opleiding en/ of een hoger inkomen luisteren minder naar een lokale of regionale zender. Naarmate luisteraars ouder zijn, wordt langer naar lokale of regionale radio geluisterd. Vooral Radio Noord-Holland wordt beter beluisterd naarmate men ouder is. Bij Radio Alkmaar Lokaal is leeftijd minder een factor van betekenis.

Gevraagd naar de favoriete lokale of regionale radiozender, noemt 61 procent van de luisteraars Radio Noord-Holland. Happy Radio is voor 20% het favoriete radiostation. Dit station scoort vooral goed in de leeftijdscategorie 18-39-jarigen. Radio Alkmaar Lokaal wordt door 14 procent genoemd als favoriet, waarbij opvalt dat de lokale radio vaker favoriet is bij mannen dan bij vrouwen. Bovendien valt op dat Radio Alkmaar Lokaal vooral als favoriet wordt genoemd door mensen die minder dan één uur per week luisteren. Naarmate Alkmaarders langer luisteren, wordt Radio Noord-Holland vaker genoemd. Radio Miranda legt het tegen de drie andere lokale of regionale zenders af met slechts 6 procent van de luisteraars die aan deze zender de voorkeur geeft.

De ochtend is het meest populaire dagdeel om naar de lokale of regionale radio te luisteren, vooral op werkdagen en zaterdag. Op zondag is het luisterpubliek zowel ’s ochtends, ’s middags als ’s avonds aanzienlijk kleiner dan de rest van de week.

Het verschil tussen Radio Noord-Holland en Radio Alkmaar Lokaal blijkt minder groot dan werd verondersteld. Burgemeester Van Rossen van Alkmaar complimen­teerde de medewerkers en vrijwilligers van de lokale publieke omroep daarom met deze uitkomsten.