Home Landelijke radio 100% NL Q-music mag blijven uitzenden in Limburg via Q-music Limburg

Q-music mag blijven uitzenden in Limburg via Q-music Limburg

Het Commissariaat voor de Media gaat niet handhavend optreden tegen de Limburgse editie van Q-music. Dit is besloten nadat de eigenaren van 100% NL (RadioCorp) en Radio 10 (Ad Venture Radio) hiertoe een verzoek hadden gedaan.

Q-music Limburg zendt uit via een vijftal regionale frequenties. Het grootste deel van de dag zendt Q-music Limburg de landelijke programmering uit. Alleen tussen 9:00 en 13:00 uur heeft de zender een eigen programmering. De zender komt tot stand door een samenwerking tussen het regionale bedrijf Radio Limburg dat de vijf frequenties in handen heeft en Q-music. Hiervoor heeft het Commissariaat toestemming gegeven.

RadioCorp en Ad Venture Radio vonden dat door de samenwerking de scheiding tussen landelijke en niet-landelijke radio-omroep in het geding komt. Een houder van een landelijke FM-kavel mag zich niet op de regionale-markt begeven. Hierdoor zou volgende de bedrijven een verboden verbondenheid zijn ontstaan en het gelijke speelveld op de markt worden verstoord.

Q-music geeft in een reactie aan dat het bedrijf geen radio verzorgt op een regionaal kavel maar slechts product is. In de reactie stelt Q-music: "het begrip ‘verzorgen’ is niet gelijk aan produceren." Volgens Q-music is er geen verstoring van het speelveld en staat het RadioCorp en Ad Venture Radio vrij om een soortgelijke samenwerking op te zetten.

Het Commissariaat stelt Q-music in het gelijk en geeft aan dat het een landelijke zender niet in de weg staat om een programma te produceren voor een niet landelijk kavel. Daarom ziet het Commissariaat ook geen aanleiding om handhavend op te treden.

Door de samenwerking zorgt Q-music ervoor dat het als één van de weinige commerciële zenders in Limburg te ontvangen is. De vier uur die het Limburgse station zelf maakt is nodig om te zorgen dat er een regionaal karakter is.