Home Landelijke radio OLON boos op CvdM over prijs digitale doorgifte lokale omroep

OLON boos op CvdM over prijs digitale doorgifte lokale omroep


De OLON heeft met onbegrip gereageerd op een recente uitspraak van het Commissariaat voor de Media, waarin wordt gesteld dat kosten die kabelaar Ziggo voor digitale doorgifte in rekening brengt, niet onredelijk zijn. Dit meldt Villamedia. Het Commissariaat is niet van plan handhavend op te treden. Omroep Schagen FM had geklaagd over de hoogte van het bedrag; Ziggo vraagt voor digitale doorgifte 7918 euro, dat in 38 maandelijkse termijnen voldaan kan worden. Struikelblok is dat digitale doorgifte met technische eisen samenhangt: Ziggo schrijft een bepaalde technische oplossing voor, terwijl volgens de OLON er ook goedkopere oplossingen denkbaar zijn.

In het analoge tijdperk stond het omroepen vrij zelf te bepalen hoe het signaal werd aangeleverd. Volgens het Commissariaat is het te begrijpen dat Ziggo van de circa 170 lokale mediabedrijven die het moet doorgeven verwacht dat ze hun signaal op uniforme wijze aanleveren. Daarnaast is het volgens de uitspraak duidelijk dat Ziggo bij het voorschrijven van een technische oplossing niet over één nacht ijs is gegaan.

OLON-voorzitter Martijn Vroom: "Ziggo vraagt de lokale publieke omroep 3500 euro entree-fee en ook nog een honderdje of vier per maand als contributie. Dat is onbetaalbaar, helemaal als je je realiseert dat veertig procent van de lokale publieke omroepen nul euro krijgt van hun gemeente."