Home Landelijke radio Jan van Herpen overleden

Jan van Herpen overleden

Radiomaker Jan van Herpen is dinsdag op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hilversum overleden. Hij verwierf nationale bekendheid als presentator van de AVRO-radioquiz ‘Hersengymnastiek’. Hij was daar tussen 1948 en 1982 aan verbonden.

Van Herpen, geboren in Deventer op 31 maart 1920, kwam in februari 1940 in dienst van de AVRO. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij omroeper bij de Nederlandsche Omroep. Tot 1954 werkte de radiomaker mee aan een programma voor de Nederlandse strijdkrachten. Ook presenteerde hij jarenlang de geschiedkundige hoorspelenserie Logboek. Van 1954 tot 1967 was hij Hoofd Gesproken Woord bij de AVRO.

Na zijn vervroegde pensionering ordende Van Herpen het archief van de schrijver P.H. Ritter in de Utrechtse universiteitsbibliotheek, bestaande uit 60.000 brieven. Ook ontsloot hij de archieven van dirigent-componist Hugo de Groot en van televisieregisseur Willy van Hemert.

Deze werkzaamheden leidden tot vele publicaties over het literaire werk van Ritter. Ook schreef hij boeken over de vroegste jaren van de Nederlandse omroep.