Gerrit Hiemstra is in september voor het laatst te horen als weerman van de NOS. Na bijna 25 jaar stopt hij ermee om tijd vrij te maken om als ondernemer te gaan werken aan klimaatneutraal bouwen en het bouwen met natuurlijke grondstoffen. De NOS zoekt nog een opvolger.

Gerrit Hiemstra (61) maakte in december 1998 zijn debuut bij de NOS; eerst als invaller voor onder anderen Erwin Kroll, later als vaste kracht op freelance-basis. Sindsdien bracht hij gemiddeld twee dagen per week de weersverwachting op radio (NPO Radio 1) en tv. Daarnaast was hij eigenaar van een van de eerste en uiteindelijk een van de grootste weerwebsites van Nederland. Enkele jaren later begon hij een bedrijf dat zich toelegt op het adviseren van kleine boeren en nationale weerinstituten in ontwikkelingslanden op het gebied van weer en klimaat. Daarnaast is Hiemstra lid van de Raad van Commissarissen van Omrop Fryslân.

Hiemstra: “Ik heb het nog steeds erg naar mijn zin bij de NOS en doe het werk nog altijd met veel plezier. Het blijft een voorrecht om onderdeel te zijn van de NOS en een bijdrage te leveren aan het informeren van de Nederlandse samenleving. Tot nu toe heb ik vooral veel verteld en gesproken over klimaatverandering, maar nu wil ik er ook echt iets aan gaan dóen.”

Foto: NOS/Stefan Heijdendael