Home Landelijke radio Enschede FM moet pijnlijk bezuinigen

Enschede FM moet pijnlijk bezuinigen

Financiële problemen dwingen het bestuur van Enschede FM tot pijnlijke bezuinigingen. Voor twee medewerkers van de lokale omroep is inmiddels een ontslagvergunning aangevraagd, van een van de freelancers is het contract niet verlengd. De medewerkers van Enschede FM kregen het slechte nieuws afgelopen woensdag te horen van voorzitter J. Meijer. “Heel vervelend”, noemt hij de ontslagen. “We willen niemand kwijt. We kunnen ook eigenlijk niemand kwijt. Maar we kunnen ze gewoon niet meer betalen.”

Ook op andere manieren is gesneden in de kosten. Bijvoorbeeld in de vorm van een goedkopere stalling voor de reportagewagen. Volgens de voorzitter is de hele bezuinigingsoperatie onontkoombaar. “We moeten de broekriem aanhalen. Want het is niet de bedoeling om de zaak op de fles te laten gaan.”

Eind vorig jaar was Enschede FM al op sterven na dood. Maar de gemeente bracht redding met een extra subsidie van 43.000 euro. “Met dank aan wethouder Joop Hassink”, aldus Meijer. Maar op de langere termijn is die incidentele bijdrage niet genoeg om het hoofd boven water te houden. Er moet een structurele oplossing komen.

Ten eerste wil het bestuur binnenkort met het gemeentebestuur om tafel om te praten over verhoging van de omroepsubsidie. Die komt van het Rijk, via de gemeente. Volgens voorzitter Meijer krijgt Enschede FM twintig mille minder dan waar de omroep recht op zou hebben. Hij verwijst daarbij naar een recente motie van Tweede-Kamerlid B. Bakker (D66). Daarin wordt uitgesproken dat lokale omroepen een euro subsidie per huishouden moeten krijgen. Voor Enschede FM zou dat neerkomen op 65.000 euro. “Maar we krijgen maar 45.000 euro.”

Daarnaast wil het bestuur de inkomsten verhogen door programma’s te laten sponsoren. Meijer: “Ik ben daar redelijk positief over gestemd. We hebben goede contacten met een aantal bedrijven. Daar kunnen we denk-ik wel mee scoren.” Sommige medewerkers hebben weinig vertrouwen meer in het huidige bestuur. Maar volgens voorzitter Meijer kende de bijeenkomst van woensdag een positief verloop. “Er werd creatief meegedacht.” [Tubantia]