Home Landelijke radio CDA, PvdA, SP en CU willen lokale omroepen in digitale pakket

CDA, PvdA, SP en CU willen lokale omroepen in digitale pakket

Lokale radio- en televisieomroepen moeten binnen een half jaar te ontvangen zijn via het digitale kabelpakket. CDA, PvdA, SP en ChristenUnie eisen van minister Plasterk dat hij haast maakt met de verplichting voor kabelmaatschappijen om dat te regelen.

Volgens de vier partijen moeten binnen een halfjaar de driehonderd lokale omroepen in Nederland in het goedkoopste digitale kabelpakket zitten.

UPC claimt dat het doorgeven van lokale omroepen 10 miljoen euro kost, @Home zegt 2,5 miljoen kwijt te zijn. Volgens directeur Pieter de Wit van lokale omroeporganisatie Olon is dat onzin. “Als analoog er definitief uitgaat, moet het sowieso geregeld zijn. En dat weten ze allang. Het is een grof schandaal dat lokale omroepen nog niet digitaal te ontvangen zijn. Ze denken meer te kunnen verdienen aan ‘Sport 27’ of het zoveelste nikserige kanaal, dan aan lokale omroepen. Dat kost die omroepen publiek en adverteerders.”

Toenmalig staatssecretaris Van der Laan van Mediazaken zegde precies een jaar geleden al toe dat ze de kabelaars aan het werk zou zetten. Vorig jaar zouden de kosten voor het doorgeven van de zender echter nog te hoog zijn, zo zei de staatssecretaris.

De schriftelijke vragen van de vier politieke partijen zijn een gevolg van een uitspraak van de rechter in Den Bosch vorige week. Die bepaalde dat kabelaar @Home een lokale omroep in Oss niet in het digitale kabelpakket hoefde op te nemen, omdat deze ook in het analoge pakket zat. De regering zelf heeft verzuimd om een regeling in de Mediawet op te nemen, zo zei de rechter. Dat wil de Kamer nu alsnog snel regelen. [FD]

Vorig artikelKink FM zendt 300 beste albums uit
Volgend artikelRadio Mi Amigo 192 en 100%NL vanaf zendschip Veronica