Home Landelijke radio Bezuinigen op technici bij publieke omroep bespaart een miljoen euro

Bezuinigen op technici bij publieke omroep bespaart een miljoen euro


Het bezuinigen op de technische ondersteuning bij de publieke omroep bespaart een miljoen euro per jaar. Van de 45 fulltime banen die er nu nog zijn voor programmatechnici, verdwijnt een derde als volgend voorjaar de radiostudio's met eindregie functie zijn omgebouwd tot ruimtes waarin de programmamakers alles zelf kunnen doen. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is al begonnen met het verbouwen van de studio's van Radio 2 en Radio 5. En binnenkort krijgt ook Radio 4 in het NTR-gebouw een cel waarin de radiomakers zelf voor de techniek zorgen.

Begin dit jaar werd al duidelijk dat de eindregietechnicus van de publieke radiozenders gaat verdwijnen. Alleen Radio 1 houdt nog een technicus overdag.Voor andere programma's komt er een overgangsperiode. Zo houden de Radio 2-programma's 'Tijd voor Twee' en 'Knooppunt Kranenbarg' voorlopig nog een technicus. Maar dat is wel echt voorlopig, zegt servicemanager radio Paul Termeulen van de NPO in Spreekbuis.

"We hebben een inventarisatie gemaakt van programma’s die te complex zijn om door de maker alleen te laten schuiven", zegt Termeulen. "Door allerlei verbindingen die worden opgezet, studiogasten, snelle wisselingen. Dat kun je niet aan de presentator alleen overlaten. Om die reden krijgt ook Giel Beelen technische ondersteuning – niet voor zijn programma op zich maar voor de bandjes die live optreden."

Het project 'zelf schuiven' is onderdeel van een groter verhaal. "Er moet veel apparatuur vervangen worden. En we staan op het punt op de programma- en uitzendtechniek opnieuw aan te besteden", aldus Jan Westerhof, directeur Radio bij de NPO. Op 1 januari 2015 loopt het contract met Ericsson (voorheen Technicolor en dáárvoor NOB) af.  Binnen- en buitenlandse bedrijven kunnen zich melden om de techniek bij de Nederlandse publieke radio te verzorgen."

De publieke omroep moet per 2015 125 miljoen euro structureel per jaar bezuinigen, als onderdeel van de plannen van het vorige kabinet. Het bezuinigen op technici draagt daar voor een miljoen euro aan bij. De eindregietechnicus wordt vervangen door 1 persoon die in 1 ruimte alle radiozenders in de gaten houdt.

Vorig artikelExtra FM neemt digitale STAT1800 straalverbinding in gebruik
Volgend artikel100% NL gaat verhuizen naar Naarden