Home Landelijke radio Alticom waarschuwde in 2007 voor veiligheidsrisico’s zendmasten

Alticom waarschuwde in 2007 voor veiligheidsrisico’s zendmasten


Zendmastbeheerder Alticom heeft in 2007 gewaarschuwd dat er op de zendmasten in Nederland "reële veiligheidsrisico's" zijn. Dat staat in een rapport dat het bedrijf destijds heeft opgesteld, dat in handen is van de NOS. Op de torens werkten heel veel partijen en zendantennes zijn soms moeilijk van de mastconstructies te onderscheiden.

 

Heel veel bedrijven hebben toegang tot de masten en het blijkt ingewikkeld om bij te houden wie wanneer op de torens werkt. Dit komt mede omdat klanten en opdrachtgevers gebruik maken van aannemers en onderaannemers. "Nog te vaak wordt Alticom verrast door onaangemelde werkzaamheden die soms gelijktijdig plaatsvinden op dezelfde locaties", staat in het rapport.

 

In het rapport wordt gesproken over "valgevaar" als risico voor mensen die op de torens werken. De hoge vermogens van de zendapparatuur op de torens zouden kunnen leiden tot "electrocutie- en verbrandingsggevaar", zegt Alticom.

 

Over de maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van het rapport is niets bekend. Volgens Alticom was het in 2007 "noodzakelijk hiervoor tegenmaatregelen te treffen", maar het bedrijf meende ook dat "de primaire afweging van risico's en tegenmaatregelen bij de partij ligt die de werkzaamheden uitvoert".