Home Landelijke radio Afdracht auteursrechten webradiostations goedkoper via Stichting Webcasting Nederland

Afdracht auteursrechten webradiostations goedkoper via Stichting Webcasting Nederland

Het afdragen van auteursrechten voor webradiostations is goedkoper via de Stichting Webcasting Nederland. Dat zegt Johan Kentin van Telco, een van de initiatiefnemers van de Stichting. Webcasters moeten zowel aan Buma/Stemra als Sena betalen. "Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen", zegt Kentin. Maar wat houden deze rechten in?

Bij de productie van muziek zijn verschillende partijen betrokken: de bedenkers en de makers. Buma/Stemra komt op voor de belangen van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers, oftewel de bedenkers van muziek. Sena houdt zich bezig met het naburig recht en komt op voor de belangen van uitvoerende artiesten en producenten (platenmaatschappijen), oftewel de makers van muziek.

Iedere webcaster moet een overeenkomst sluiten met Buma/Stemra en met Sena maar veel stations vinden dit veel moeite. Daarom bieden hosters van webstreams, zoals Telco, kant en klare pakketten aan waar dit al in geregeld is. 

Zij werken samen in Stichting Webcasting Nederland. Deze stichting heeft afspraken met Sena en Buma gemaakt waardoor het voor webcasters heel eenvoudig is om de zaken te regelen. "Stichting Webcasting Nederland is opgericht door verschillende webhosters om het eenvoudiger te maken voor de klant. En ze zijn ook nog eens voordelig uit." Zegt één van de initiatiefnemers Johan Kentin van Telco. "Bij Telco ligt dit tussen de 26 en 42 euro per maand, terwijl dit bij Sena rechtstreeks gaat om een bedrag tussen de 51 en 96 euro per maand."

"Onze streaming klanten zijn voor 80 procent geregistreerd via Stichting Webcasting Nederland. De andere 20 procent bestaat uit lokale omroepen die het via de OLON geregeld hebben en het andere deel bestaat uit grotere stations die het zelf regelen."

"Momenteel is 75 procent van de markt nog illegaal", Zegt Kentin. "Zij lopen de kans op een naheffing. Wat veel mensen niet weten is dat als je uit het buitenland streamt je ook de heffing moet betalen. Als je minder dan 70 procent binnenlandse luisteraars hebt dan moet je ook voor het andere land gaan betalen."

Meer informatie en tarieven over het streamen en de muziekrechten vind je hier.