Home Landelijke radio Commerciële zenders uit de lucht door storing aan satelliet

Commerciële zenders uit de lucht door storing aan satelliet


Diverse Nederlandse commerciële radiozenders hebben problemen met de ontvangst door de uitval van de Eutelsat W2 satelliet. Deze wordt gebruikt voor de siignaalaanvoer naar de etherzenders en naar de kabelmaatschappijen.

De problemen begonnen gisteravond rond 21:00 uur. Veel FM-zenders hebben een backupsignaal via ISDN, maar dat lukte niet voor alle zenders. Zo heeft 100%NL geen signaal op enkele kleine FM-zenders. En ook bij zenders van BNR en Slam!FM zijn problemen gemeld. De aanvoer naar de kabelmaatschappijen ligt er wel grotendeels uit, al meldt 100%NL dat het wel te ontvangen is via het kabelnet van UPC. Het signaal van de Eutelsat W2 is overigens niet via normale satellietontvangers te krijgen.

Hoe lang de storing met de Eutelsat W2 gaat duren is niet bekend. Indien de satelliet niet meer kan functioneren, is er nog een mogelijkheid tde wat oudere Sesat te gebruiken. Ook bestaat de mogelijkheid dat voor aanvoer naar Europese kabelnetten televisie- en radiozenders tijdelijk worden verplaatst naar andere satellieten.

Door de uitval van de satelliet hebben vooral landen in Centraal-Europa problemen. In sommige landen is geen radio- en tv-signaal meer.