Home Landelijke radio 100%NL krijgt kavel A9 per 8 juli, RTL in beroep

100%NL krijgt kavel A9 per 8 juli, RTL in beroep

RTL FM gaat uit de ether. Dat heeft het ministerie van Economische zaken zojuist bepaald. 100%NL krijgt de frequentie per 8 juli in handen. Zij mogen de rest van de vergunning voor vijf jaar volmaken. Na de uitspraak “heeft de staatssecretaris van OCW de motivering van destijds heroverwogen. Daarbij heeft zij geconcludeerd dat het kavel ten onrechte A9 aan RTL FM is toegewezen. Op basis van deze conclusie heeft zij de minister van Economische Zaken geadviseerd”, zo laat het ministerie weten.

“Waarom is er nog een overgangstermijn en moet het zo lang duren? RTL FM heeft de frequentie op onjuiste gronden gekregen”, is de eerste reactie Herbert Visser van 100%NL. “In 2003 kregen stations drie dagen de tijd om om te schakelen en nu twee maanden. De kans is groot dat we daarover een kort geding aanspannen. Het liefst willen we over drie minuten beginnen met uitzenden.”

RTL Nederland (RTL) gaat in beroep tegen de beslissing. RTL is verbaasd dat de minister het advies van de onafhankelijke commissie Franken om RTL de frequentie te laten behouden, naast zich neer heeft gelegd. De commissie kwam tot de conclusie dat er geen significante verschillen zitten in de programmatische voornemens van de aanvragers van de licentie en adviseerde om RTL de frequentie te laten behouden. RTL heeft sinds de overheid de frequentie heeft toegewezen aan RTL FM vele miljoenen geïnvesteerd in een station dat het snelst groeiende van Nederland is.

Fons van Westerloo, CEO van RTL Nederland: “Het is voor ons onbegrijpelijk dat de onafhankelijke commissie Franken ons tot twee maal toe de frequentie toewijst, om vervolgens te constateren dat de minister ons de vergunning alsnog ontneemt. Hiermee staat ook de werkgelegenheid van vele werknemers op het spel. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het beroep dat we zullen aantekenen tegen deze beslissing een goede kans heeft om positief uit te pakken.”

In 2003 werden de commerciële frequenties verdeeld met een vergelijkende toets. RTL kreeg dat pakket en zette RTL FM op. Maar volgens Herbert Visser is dit niet eerlijk gegaan. Hij bood met zijn ‘100%NL’ 8000 euro voor het kavel en beloofde 70% Nederlandstalige muziek te draaien. Maar RTL bood 23 miljoen en zegde toe 35% van de zendtijd aan Nederlandstalige muziek te besteden.

In oktober kreeg hij van de rechter gelijk. De rechter in Rotterdam oordeelde dat het pakket ten onrechte aan RTL FM is gegeven. De Staat is tegen deze uitspraak niet in beroep gegaan.

100%NL zal zich gaan richten op Nederlandstalige urban-muziek (Ali B., Brace, Brainpower, etc.) aangvuld met artiesten als Marco Borsato.