Home Landelijke radio 100% NL 100%NL dreigt met kort geding voor FM-kavel

100%NL dreigt met kort geding voor FM-kavel

De radiozender 100%NL heeft de Nederlandse overheid een ultimatum gesteld. Voor 10 mei moet de overheid een besluit nemen in de bezwaarschriftenprocedure die momenteel loopt, anders volgt er een kort geding. Dit laat het station weten.

Bij de vergelijkende toets voor de verdeling van radiofrequenties, die vorig voorjaar werd gehouden, was er ook een FM-pakket beschikbaar voor een station met overwegend Nederlandstalige en Europese muziek. Kandidaten dienden het percentage van de zendtijd op te geven dat zou worden besteed aan Nederlandstalige muziek. Er moest ook een financieel bod worden uitgebracht, maar dat zou bij de overheidsbeoordeling uitsluitend van belang zijn indien er tussen de aanvragers geen significante verschillen zouden zijn in het programmatisch bod. 100%NL stelt nu dat zij 70 procent Nederlandstalige muziek zou willen uitzenden terwijl RTL FM nu maar 35 procent aan Nederlandstalige muziek uitzend. Daarnaast betaalde RTL ook nog eens 23 miljoen euro.

100%NL vindt dat de overheid zich door het bod heeft laten leiden en daarom RTL FM heeft toegelaten. Daarom had 100%NL nog voordat RTL FM op 1 juni de lucht in ging al een bezwaarschrift ingediend (op 30 mei vorig jaar). Volgens de wettelijke termijn had hierop in augustus een besluit moeten worden genomen. Bijna een jaar later wacht 100%NL nog steeds op een herziening van het besluit door de staatssecretaris van Economische Zaken. Daarom heeft 100%NL de overheid tot 10 mei de tijd gegeven om het besluit te nemen en bekend te maken, zoniet, dan zal 100%NL de voorzieningenrechter vragen om het FM-pakket voor Nederlandstalige muziek alsnog (tijdelijk) aan haar toe te wijzen.